Obilježena 60. obljetnica pobjede nad fašizmom

KOMEMORATIVNIM skupom u Spomenparku antifašističke borbe "Vlado Janić Capo" u šumi Brezovici kod Siska danas je obilježena 60. obljetnica pobjede nad fašizmom i Dan antifašističke borbe, te 64. obljetnica osnutka Prvog sisačkog partizanskog odreda.

Predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za obilježavanje 60. obljetnice pobjede antifašističke koalicije Vladimir Šeks podsjetio je da je "Odred pri osnivanju imao 39 članova, a nakon nekoliko dana broj je porastao na 79 boraca, od kojih su većina, njih 70-ak, bili Hrvati, a ostali su bili pripadnici drugih naroda".

"Unatoč činjenici da su bili pripadnici različitih uvjerenja i stranaka, bili su jedinstveni u borbi protiv okupatora", rekao je Šeks, napomenuvši da je "Odred u Brezovici bio kolijevka hrvatskog i europskog antifašizma, a Hrvatska kolijevka antifašizma u Europi".

Istaknuo je da je sadašnja samostalna i demokratska hrvatska država izgrađena na temeljima antifašizma. Podsjetio je i da je "Hrvatska, u odnosu na broj stanovnika, imala najveći broj poginulih od svih 60 država saveznica u Drugom svjetskom ratu".

Šeks je podsjetio da je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o antifašizmu kojom je trajno iskazao opredjeljenje hrvatskog naroda prema antifašizmu i antifašistima u Hrvatskoj, te o Hrvatskoj kao antifašističkoj zemlji.

O danima osnutka sisačkog odreda, prve organizirane oružane antifašističke postrojbe u tada porobljenoj Europi, govorila je prva žena borac te postrojbe Katica Kušec.

"22. lipnja 1941. osnovan je u Žabnom kod Siska Prvi partizanski odred na čelu sa zapovjednikom Vladom Janićem Capom, koji je značajno utjecao na razvitak narodnooslobodilačkog i i antifašističkog pokreta na prostorima Banije, Moslavine, Pokuplja i Posavine", rekla je 84-godišnja Kušec.

Osvrnula se i na početak borbenog djelovanja Odreda, kazavši da je prve bitke započeo odmah u lipnju, da su u srpnju ustaške jedinice napale Odred u šumi kod Žabnog gdje su poginuli prvi partizani, te da su od tada mnogi prvi antifašisti i komunisti uhićeni i proglašeni nepodobnima.

Napomenula je da je "nakon tog događaja zapovjednik Odreda Capo donio odluku o svom prebacivanju u šumu Brezovicu, jer su tu bile veće i gušće šume, a tu su borbeno djelovali Franjo Smolčić, Franjo Knebl, Joso Malina i drugi". Istaknula je da je "veliki i debeli brijest u Brezovici bio glavno sastajalište i sklonište sisačkih partizana kojih je svakim danom bilo sve više kroz sve četiri godine antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu".

Sisački gradonačelnik Davorko Vidović najavio je da će legendarni zapovjednik Odreda Vlado Janić Capo dobiti svoju ulicu u Sisku te da će mu time rodni grad odati dužnu zahvalu za sve njegove zasluge u antifašističkom odredu.

Vijence kod spomenika u Brezovici položili su izaslanik predsjednika Republike Siniša Tatalović, izaslanstvo Vlade, u kojemu su bili potpredsjednica Jadranka Kosor, ministar obrane Berislav Rončević i ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić, te druga brojna izaslanstva državnih, lokalnih vlasti, političkih udruga i Židovske općine Zagreb.

Pročitajte više