Obilježena 62.obljetnica proboja iz ustaškog logora Kerestinec

U POVODU 62. obljetnice proboja 90 logoraša - antifašista iz ustaškog logora u Kerestincu, pokraj Zagreba, danas je prigodnom komemoracijom i polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama tog logora odana počast stradalima u proboju u noći s 13. na 14. srpnja 1941. godine.

Komemorativni skup organizirali su Savez antifašističkih boraca (SAB) Samobora te Zagreba i Zagrebačke županije. Vijence i cvijeće na spomeniku kerestinečkim žrtvama, koji se nalazi u blizini dvorca Kerestinec, položili su predstavnici SAB-a, te Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijalističke radničke partije (SRP).

Obraćajući se okupljenima, kojih je bilo oko 80-ak, predsjednik SAB-a Ivan Fumić je rekao da "smo u Hrvatskoj deset godina imali retrogradne ideje na vlasti, a koje se i danas osjećaju kroz", kako tvrdi, "ljude koji prekrajaju povijest i nose crne uniforme".

"Ti ljudi u Hrvatskoj neće proći. Nama treba doći državnik iz Izraela pa da kaže našoj političkoj eliti da se ponose s nama antifašistima", naglasio je Fumić.

Zauzeo se za, kako je rekao, objektivno učenje povijesti o NOB-u u školskim udžbenicima te o značaju i ulozi maršala Tita i Komunističke partije u Drugom svjetskom ratu.

Od oko 90 zatočenika kerestinečkog logora, koji su u noći s 13. na 14. srpnja 1941. razoružali ustašku stražu i krenuli

u proboj logora, spasilo ih se samo 13. U logoru Kerestinec 1941. vlasti NDH-a, zatočile su, a zatim i ubile mnoge hrvatski lijevo orijentirane intelektualce i antifašiste poput Augusta Cesarca, Ognjena Price i Otokara Keršovanija.

(Hina) aš az

Pročitajte više