Obilježena 70. godišnjica sibinjskih žrtava

U Sibinju nedaleko od Slavonskog Broda danas je prigodno obilježena 70. godišnjica sibinjskih žrtava te proslavljen Dan općine i Osnovne škole Ivana Mažuranića.

U nazočnosti pokrovitelja, predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa i ostalih uglednika, mještani Sibinja i okolnih mjesta prisjetili su se tragedije koja se dogodila 19. veljače 1935. godine, kada su jugoslavenski žandari ubili osmoricu seljaka zato što su se pobunili protiv ondašnjeg režima.

Taj je događaj u povijesti poznat kao buna seljaka brodskog Posavlja.

Pokrovitelj obilježavanja 70. godišnjice, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks tom je prigodom podsjetio da su te žrtve, kao žrtve Domovinskog rata, izraz iste težnje Hrvata za neovisnošću.

U sklopu obilježavanja 70. godišnjice sibinjskih žrtava Vladimir Šeks otvorio je je u obližnjoj Slobodnici obnovljenu zgradu područne osnovne škole. U njezinu obnovu država je uložila 3,5 milijuna kuna, a u nju ide stotinjak djece.

Izaslanstva Hrvatskoga sabora, lokalnih vlasti i političkih stranaka položila su vijence i zapalila svijeće podno spomenika sibinjskim žrtvama u središtu mjesta, a u mjesnoj crkvi služena je misa zadušnica.

(Hina) xvruz ymć

Pročitajte više