Obilježena trogodišnjica otmice i ubojstva Ivana Stambolića

IVAN STAMBOLIĆ, bivši predsjednik Srbije, koji je nestao prije tri godine i čije je tijelo nađeno potkraj ožujka ove godine na Fruškoj gori, bio je jedan od nositelja novog demokratskog sustava u Srbiji i zbog toga je smetao Slobodanu Miloševiću, kazao je u utorak predsjednik Društva za istinu o antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi u Jugoslaviji Radoslav Ratković, na skupu povodom trogodišnjice otmice i ubojstva Ivana Stambolića.

"Ivan Stambolić je znao da je srpski nacionalizam najveća prijetnja demokratskom i socijalističkom projektu razvoja zemlje, za koji se zalagao", kazao je član Društva i publicist Milenko Marković, dodajući da je "Stambolić osjećao grižnju savjesti zbog svog udjela u političkom usponu Slobodana Miloševića".

"Iz istog kruga društveno-političkih snaga inspirirano je ubojstvo i Ivana Stambolića i Zorana Đinđića. Treba li većeg dokaza da u našoj sredini ne mogu ići zajedno nacionalizam i demokracija i da srpsko društvo ne može ozbiljnije zakoračiti u demokraciju dok god se ovaj korijen zla ne dokrajči", kazao je Marković.

Odvjetnik obitelji Stambolić Nikola Barović najavio je da će u prvoj polovini rujna biti podignuta optužnica protiv osumnjičenih za Stambolićevo ubojstvo. MUP Srbije podnio je, krajem travnja, Okružnom tužiteljstvu u Beogradu kaznenu prijavu protiv haškog optuženika i bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i još šest osumnjičenih, bivšeg šefa Službe državne sigurnosti Radomira Markovića, nekadašnjeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije Milorada Lukovića Legije (u bijegu, osumnjičenoga i za atentat na premijera Zorana Đinđića 12. ožujka), posljednjeg zapovjednika te jedinice Duška Maričića Gumara, te još četvorice pripadnika Službe državne sigurnosti, Branka Berčeka (navodno Stambolićevog ubojice), Leonida Milivojevića, Nenada Šare, Nenada Bujoševića i Milorada Bracanovića.

Policijskom istragom, kako je MUP tada priopćio, utvrđeno je da su ubojstvo izvršili pripadnici (nakon ubojstva Đinđića rasformirane) Jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, a osnovano se sumnja da su Milošević i bivši načelnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomir Marković "poticali izvršitelje na izvršenje ubojstva".

Milošević, koji je nedavno u Scheveningenu odbio iskaz o tome dati istražiteljima iz Beograda, u javnom pismu objavljenom u "Večernjim novostima" od nedjelje, tvrdi da nije sudjelovao u otmici i ubojstvu Ivana Stambolića, nakon čega su ga Stambolićeva supruga Katarina i odvjetnik obitelji Nikola Barović ponovno označili kao najvažnijeg krivca za ubojstvo.

Pročitajte više