Obilniji obroci - veće šanse za muškog potomka

ŽENE koje su na žestokim dijetama i ne unose dovoljnu količinu kalorija u organizam ili ako preskaču doručak, a koriste kontracepcijske pilule, imaju mnogo manje šanse za mušku djecu od onih koje se hrane normalno, tvrde britanski znanstvenici.

Nova istraživanja, provedena na  sveučilištima Exeter i Oxford, dokazuju da je spol djeteta usko povezan s majčinom prehranom te da je unos većih količina kalorija povezan s rađanjem muške djece.

"Ovo istraživanje bi moglo pomoći shvaćanju zašto se u razvijenim zemljama, gdje je velik broj mladih žena na oštrim dijetama, smanjuje broj muške djece", izjavila je Fiona Mathews sa sveučilišta Exeter.

Istraživane su prehrambene navike 740 trudnica i uspoređivane s podacima o spolu njihove djece. Pokazalo se da s količinom kalorija koje uzimaju u danima oplodnje raste i vjerojatnost da će roditi muško dijete.

U skupini najvećih izjelica među promatranim ženama, 56 posto njih rodilo je sina, a u skupini onih koje su uzimale najmanje kalorija sina je rodilo samo 45 posto.

A.P.

Pročitajte više