Obitelj članova posade nestale argentinske podmornice pokreće kampanju za nastavak potrage

Foto: Hina

ČLANOVI obitelji i rođaci 44 člana posade argentinske podmornice pokrenuli su crowdfunding kampanju preko koje će skupljati sredstva da bi započeli potragu za nestalom podmornicom.


Podsjetimo, argentinska mornarica je u prosincu prekinula akciju spašavanja posadom za nestale podmornice, dva tjedna nakon njezinog nestanka.

Obitelji žele nastaviti potragu


Unatoč opširnoj potrazi nisu pronađeni nikakvi tragovi podmornice, dok se pretpostavlja da su svi članovi posade mrtvi. Vjeruje se kako su bez zraka bili gotovo deset dana.

Mornarica je prekinula misiju spašavanja izjavivši kako nema nade da će preživjeli biti pronađeni dva tjedna nakon nestanka podmornice. Nakon toga se potraga za podmornicom i tijelima posade nastavila s manje brodova.

Obitelji su pak poručile kako žele nastaviti s potragom.

"Tražimo istinu", poručuju u svojoj crowdfunding kampanji u kojoj pozivaju potencijalne donatore da im pomognu na put do istine.

Nagrada za informacije o podmornici

Obitelji članova posade od same tragedije poručuju kako nisu zadovoljni načinom na koji se mornarica nosila sa slučajem nestanka podmornice, a neki su povremeno izjavljivali i kako ne vjeruju u službenu verziju događaja.

Neki od njih su tvrdili kako je podmornica koja je bila stara 34 godine bila u lošem stanju dok je mornarica poručila kako je podmornica prošla sve potrebne provjere.

Ranije ovog mjeseca, argentinska vlada je objavila kako će ponuditi 4.9 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do pronalaska podmornice.

Nestali 15. studenog

Podsjetimo, podmornica je nestala 15. studenog. Prilikom zadnjeg kontakta posada podmornice je prijavila prodor vode, a međunarodni stručnjaci vjeruju da je potopljena zbog implozije unutar same podmornice.

Potraga za podmornicom službeno je obustavljena krajem studenoga.

Argentinski istražitelji pokrenuli su istragu protiv dvije njemačke tvrtke koje su radile na remontu podmornice "San Juan", javio je početkom prosinca njemački javni servis Bayerische Rundfunk Podmornicu razreda S42 je izgradila njemačka kompanija Thyssen i 1983. isporučila argentinskoj mornarici.

Pročitajte više