Majka oslobođenog u Zambiji: Oboljela sam dok smo ih čekali sve ove mjesece

Foto: Stringer/PIXSELL

DANAS je zambijska sutkinja u Ndoli oslobodila Hrvate jer tužiteljstvo nije dokazalo optužbe protiv četiri para koja su u Zambiji već sedam mjeseci.  

>> Hrvati u Zambiji oslobođeni 

Odvjetnici u Hrvatskoj još uvijek čekaju službenu potvrdu zambijskog suda

"Još čekamo službenu potvrdu da napokon vidimo je li to zaista tako. Moramo pričekati konzultacije s odvjetnicima u Zambiji kako bismo saznali koja je daljnja procedura", rekla je za Index Sandra Marković, odvjetnica Azre Imamović Subošić.

Majka Damira Magića, jednog od optuženih, rekla nam je da je njoj i ostatku obitelji i prijatelja osmero Hrvata, ovih sedam mjeseci jako teško palo te da su se cijelo vrijeme međusobno tješili.

"Jedva čekamo da se vrate, bilo je krajnje vrijeme. Teško sam se držala cijelo ovo vrijeme, oboljela sam. Cijela obitelj ih podržava i jedva čekamo da se vrate kući. Međusobno smo se svi ovih sedam mjeseci održavali i govorili si: 'Još samo malo'.

Teško mi je zbog svega i još uvijek me strah što će biti s djecom i da ih opet ne vrate nazad iz zračne luke. Tamo su podcijenjeni naši zakoni i dokumenti, djeca imaju hrvatsko državljanstvo i trebaju doći u Hrvatsku”, kazala nam je Mirjana Magić.

Čeka se odluka o smještaju djece 

Osvrnula se i na svjedočenje Ivana Pernara koji je nekoliko zadnjih mjeseci proveo u Zambiji kako bi svjedočio protiv osmero Hrvata.

“A Pernara bolje da ne komentiram, uopće nije mjerodavan za cijelu tu situaciju, on bi trebao dobiti kaznu. Ne razumijem zašto je tamo išao i gurao se gdje mu nije mjesto. Mi smo odavde poštovali sud i čekali odluku", rekla je Indexu Mirjana Magić, majka Damira Magića.

Još uvijek nije jasno što će se dogoditi s djecom iz Konga, čekaju se službene informacije. Podsjetimo, djeci je MUP prije odlaska posvojitelja u Zambiju izdao hrvatske dokumente i oni se vode kao hrvatski državljani.

Pročitajte više