Obitelj, politika i zapošljavanje: Vijećnik Pametno objavio listu dobitnika iz Gradskog vijeća Splita

Foto: Facebook

VIJEĆNIK Jakov Prkić iz stranke Pametno danas je na Facebooku objavio listu gradskih vijećnika koji su zaposleni u aktualnom mandatu ili je, pak, u nekoj od gradskih tvrtki zaposlen član njihove uže obitelji, supruga, kćer ili brat.

Podsjetio je najprije na prisegu gradskih vijećnika. Ne bez razloga. Smatra, naime, da je njezin sadržaj nespojiv sa onim što se događa oko zapošljavanja ovakvog tipa.

"Prisežem da ću prava i obveze člana Vijeća obavljati savjesno i odgovorno radi gospodarskog i socijalnog probitka Grada Splita i Republike Hrvatske, da ću se u obavljanju dužnosti člana pridržavati Ustava, zakona i Statuta Grada i da ću štititi ustavni poredak Republike Hrvatske". Ovo je prisega koju svaki gradski vijećnik izgovori i potpiše kada stupa na dužnost. Ove bi riječi trebale nešto značiti i prisege bi se morali držati svi bez iznimke", započeo je Prkić.

Kerumova zamjenica i SDP-ovci

Listu je započeo sa vijećnicima koji su se zaposlili. 

"Članica Gradskog vijeća Anđelka Visković izašla je iz vijeća kako bi dobila radno mjesto u gradskoj upravi. Vesna Perak Bone iz SDP-a izašla je iz vijeća kako bi došla do radnog mjesta u Gradskom kotaru Lučac. Sin Feđa Bone skrasio se u Nadzornom odboru Vodovoda. Gojko Čepo stavio je mandat u mirovanje, a zaposlio se u Vodovodu. Zamijenio ga je Bojan Kralj, a on radi u Splitskoj obali. Ivan Banović radno je mjesto pronašao u HEP-u, kao i Igor Mladinić iz HNS-a", naveo je Prkić.

Sin Kerumovog zamjenika, brat bivše HGS-ovke, supruge nezavisnih vijećnika... 

Nastavio je sa članovima obitelji vijećnika koji su zaposleni u njihovom mandatu.  

"Supruga nezavisnog Damira Vidoševića zaposlena je u Stanoupravi, a supruga također nezavisnog Igora Boraske u Splitskoj obali. Sin vijećnika Jure Šundova zaposlen je u Čistoći dok mu je tata bio zamjenik gradonačelnika Keruma. Prije nego je zaposlen, bio je član Nadzornog odbora. Bivša HGS-ova vijećnica Marija Mladineo za vrijeme Keruma zaposlena je u gradskoj upravi, a kako ne može u isto vrijeme biti vijećnica u Gradskom vijeću i zaposlenica Banovine, prebačena je u Županiju. Brat joj je zaposlen u Vodovodu. Brat bivše Kerumove vijećnice Danijele Špalj zaposlen je u Splitskoj obali, jednako kao i kći vijećnika Damira Ćosića. Ljubica Vrdoljak u prošlom je mandatu bila nezavisna vijećnica i dizala ruku samo za dobre projekte. Jedan od boljih projekata bilo je i radno mjesto za njenu kćer u Turističkoj zajednici Grada Splita", dovršio je listu Prkić.

Na pravom mjestu u pravo vrijeme

Podsjetio je kako se mahom radilo o zapošljavanjima bez natječaja te se zapitao bi li se zaposlili da nisu imali vijećnike na pravom mjestu i u pravo vrijeme.

"Ovo su činjenice. Možda su svi koji su pronašli radno mjesto najbolji kandidati, a možda i nisu, a možda su u šumi. U današnje vrijeme kada se do radnog mjesta teško dolazi, vrijedi upitati bi li nabrojani došli do radnog mjesta da nisu imali vijećnike na pravom mjestu u pravo vrijeme. Za sva radna mjesta, osim HEP-a i Županije, natječaj nije proveden. Nabrojani su samo slučajevi u kojima je sudjelovala najbliža rodbina. Kumove, rođake i prijatelje nisam nabrajao. Čestitam svim dobitnicima, a nama ostalima više sreće drugi put. Pročitajte tekst prisege još jednom", napisao je Prkić.  

Pročitajte više