Obitelj Roberta Mugabea i vlada Zimbabvea ne mogu se dogovoriti oko ukopa

Foto: EPA

OBITELJ nedavno preminulog Roberta Mugabea izjavila je kako je šokirana jer ju vlada nije konzultirala u vezi s pripremama sprovoda prvog predsjednika Zimbabvea, javlja BBC.

Mugabe je, podsjetimo, umro prošlog tjedna u dobi od 95 godina tijekom liječenja u Singapuru. Njegovo tijelo  se sada priprema za izlaganje na nogometnom stadionu u glavnom gradu Zimbabvea Hararu kako bi mu građani mogli odati počast. 

Obitelj želi da se pokopa u rodnom selu sukladno njegovim željama

No njegova obitelj i vlada ne mogu se dogovoriti oko mjesta ukopa. Naime, obitelj tvrdi da će Mugabeovo tijelo biti prebačeno u njegovo rodno selo Kutamu u nedjelju navečer te da će biti pokopan u privatnoj ceremoniji u ponedjeljak ili nedjelju. Vlada je pak izrazila želju da tijelo bude pokopano u Harareu, na mjestu spomenika Nacionalnim herojima.

U izjavi obitelji stoji kako je zabrinuta zbog načina na koji vlada planira ukop jer nisu konzultirani. 

Obitelj izjavila kako je šokirana vladinim postupanjem

"Kao njegova najuža obitelj, šokirani smo jer smo primijetili da nas vlada Zimbabvea pokušava primorati da prihvatimo program sprovoda i ukopa Roberta Gabriela Mugabea koji je suprotan njegovim željama o vlastitom ukopu", stoji u izjavi. 

Mugabe je bio prvi predsjednik ove zemlje nakon što je stekla nezavisnost od Velike Britanije 1980. godine te je zadržao tu poziciju gotovo četiri desetljeća, sve do 2017. godine, kada je morao odstupiti nakon vojnog prevrata.

Pročitajte više