Video - Terorist Jašarević dobio 30 dana pritvora: Ovaj sud za mene ne postoji, branim se šutnjom

SUD BIH odredio je 30-dnevni pritvor vehabiji Mevlidu Jašareviću koji je u petak izveo teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Jašarević je kazao da ne priznaje "ovaj sud" te da neće ništa reći već će se braniti šutnjom, "jer ovaj sud za njega ne postoji". Nakon saslušanja će biti prebačen u centralni zatvor u Sarajevu. Jašarevićeva obrana smatra kako bi pritvor mogao biti zamijenjen mjerama zabrane te da su mediji napravili veliku prašinu iako ti događaju "to objektivno ne zaslužuju", piše sarajevo-x. 

Mevlid Jašarević, koji je prošlog tjedna pucao na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, danas je na nosilima napustio sarajevsku bolnicu od kuda su ga prevezli prema zgradi Suda BiH gdje su odlučili o njegovom pritvoru. 

Tijekom izvođenja Jašarevića je na Klinici za ortopediju vladalo opsadno stanje. Na ulazu su bila dva specijalista sa "fantomkama" i šljemovima, dok su sa automatskim puškama bili raspoređeni pripadnici sudske policije BiH, piše sarajevo-x.

Jašarević je tijekom izvođenja bio smiren i sa blago pognutom glavom te nije gledao prema policajcima, novinarima i fotoreporterima. Na trenutke se osjećalo kao da mu je neugodno i da jedva čeka da se zatvore vrata vozila Hitne pomoći. S njim je u kombiju ostao naoružani policajac.

Sa Suda BiH danas oko podneva priopćeno je kako je ročište po prijedlogu Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora za Mevlida Jašarevića, osumnjičenog za napad na američku ambasadu u Sarajevu prije dva dana, zakazano za danas, s početkom u 15 sati. Tužiteljstvo je tražilo 30 dana pritvora.

"Nakon što je nadležni tužitelj ispitao osumnjičenog, odlučio je da prema Sudu BiH uputi prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana za osumnjičenog, zbog opasnosti od bijega osumnjičenog, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke ili sudionike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našao na slobodi, ponovo izvršio isto ili slično kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina i više, a posebice uzimajući u obzir način izvršenja ovog kaznenog djela, posljedice istog, te uznemirenost cijelog stanovništva Bosne i Hercegovine", priopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

U medijima se nakon terorističkog napada ponovno potegnula priča o širenju vehabijskog pokreta u susjednoj zemlji, a kako se dogodilo da se i Mevlid Jašarević priključi vehabijama, ispričala je za Večernje novosti njegova teta.

"Bili smo u šoku kada smo vidjeli Mevlida na televiziji"

"Bila sam u gradu kada su televizije počele objavljivati užasne snimke iz Sarajeva. Zvali su me da brzo dođem kući. Nisam mogla vjerovati da Mevlid drži automat i puca. Svi smo bili u šoku i suzama, neki od rođaka su se onesvijestili", kazala je za Večernje novosti Senada Jašarević, teta teroriste Mevlida Jašarevića koji je prije dva dana pucao na američku ambasadu u Sarajevu.


Senada kaže kako im je bilo još teže kada je javljeno da je ubijen. "Kakav god da je, naš je. Kod nas je odrastao, voljeli smo ga, volio je i on nas, bio dobar i pažljiv, nismo ni slutili da će se ovako nešto dogoditi", ispričala je.

Prema njezinim riječima, Mevlid je ponekad išao u džamiju, čitao vjersku literaturu, ali ništa pretjerano. Strašno je patio zbog razvoda roditelja, a posebno je bio vezan za oca, ta patnja ostavila je ozbiljne tragove na njegovoj duši.

"Što sve nismo učinili da ga izvučemo iz kandži toga pokreta"

Prema njezinom mišljenju, za Mevlida je koban trenutak bio odlazak u Beč kod majke. Tamo je uhićen i tamo je u zatvoru čitao raznu literaturu i sreo razne ljude.

Kada se vratio u Novi Pazar, priča Senada, svi su bili šokirani njegovim izgledom, odjećom, idejama koje je širio, a potom i ljudima s kojima se počeo družiti. "Što sve nismo učinili da ga spasimo, da ga izvučemo iz kandži toga pokreta, u šali smo govorili da ćemo mu bradu iščupati. Samo se smijao, donosio je po punu torbu knjiga i kritizirao nas što i mi više ne čitamo", priča Senada.

Još je gori, kaže, bio kada se vratio iz Bosne. "Nismo ni znali gdje je otišao, niti smo čuli za tu Gornju Maoču. Mislili smo da nešto radi u Sarajevu. Tamo se totalno promijenio i od tada smo još više počeli brinuti za njega, bojali smo se svega i svačega, ali ništa nismo mogli poduzeti ni promijeniti", kaže Senada dodavši kako se nada da će se Mevlid ipak vratiti na pravi put.

Mevlid je pokušavao u vehabijski pokret uvući još neke članove uže i šire obitelji, ali mu to nije pošlo za rukom. 

Pročitajte više