Objavio porezne prijave Trumpa i tisuća drugih bogataša. Osuđen na maksimalnu kaznu

Foto: EPA

Bivši američki porezni radnik osuđen je na pet godina zatvora zbog neovlaštenog curenja osobnih poreznih podataka Donalda Trumpa u medije. Charles Littlejohn (38) također mora provesti tri godine pod nadzorom i platiti kaznu od 5000 dolara za svoje postupke.

Littlejohn je ukrao porezne podatke tisućama bogatih Amerikanaca dok je radio za Poreznu upravu SAD-a. Njegova kazna bila je maksimalna kazna propisana zakonom koja se mogla izreći. "Littlejohnovo djelo je napad na našu ustavnu demokraciju", kazala je savezna okružna sutkinja Ana Reyes prije nego što mu je izrekla kaznu.

"Na meti je bio aktualni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a to je iznimno po svim mjerilima", dodala je. U kratkoj izjavi sudu Littlejohn je priznao svoj zločin i poručio kako je u to vrijeme bio svjestan potencijalnih posljedica, ali i da ga je vodila želja za transparentnošću.

Optuženikovi odvjetnici: Djelovao je iz dubokog moralnog uvjerenja

"Donio sam svoju odluku s punim znanjem da ću vjerojatno završiti u sudnici i odgovarati za svoj teški zločin. Upotrijebio sam svoje vještine da sustavno narušavam privatnost tisuća ljudi", naveo je, prenosi BBC.

Njegov pravni tim tvrdio je u sudskom podnesku da je Littlejohn djelovao "iz dubokog moralnog uvjerenja da američki narod ima pravo znati informacije i da je njihovo dijeljenje bilo jedini način da se postigne promjena".

"Učinio je ono što je u tom trenutku smatrao ispravnim, ali sada priznaje da je bio u krivu", objasnili su njegovi odvjetnici. Čini se da to objašnjenje nije utjecalo na sutkinju Reyes u odluci o kazni. Istaknula je kako izricanje maksimalne kazne osigurava da nitko ne može smatrati Littlejohnovo ponašanje "prihvatljivim ili opravdanim ili vrijednim kompromisa".

NY Times objavio opsežno izvješće o Trumpovim poreznim prijavama

Littlejohn se u listopadu izjasnio krivim po jednoj točki optužnice za otkrivanje podataka o povratu poreza. Tijekom suđenja je potvrdio kako je dao Trumpove porezne podatke dvama američkim medijima, New York Timesu i ProPublici. Navedeni mediji nisu optuženi za nedjelo. 

Tužitelji su ispričali da je Littlejohn "pokušao utjecati na izbore i preoblikovati politički diskurs nacije" u jednom od "najtežih" zločina u povijesti porezne uprave. Tvrdili su da je, tijekom dvogodišnjeg razdoblja u poreznoj agenciji, Littlejohn "zlorabio svoj položaj" i "iskoristio pristup podacima poreznih obveznika za promicanje osobne političke agende".

New York Times objavio je opsežno izvješće o Trumpovim poreznim prijavama u rujnu 2020., otkrivajući da je platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak u godini kada je osvojio predsjedničku dužnost i da uopće nije plaćao porez u 10 od prethodnih 15 godina.

Tadašnji urednik lista ukazao je na to da tisak ima pravo "na objavljivanje vrijednih informacija koje su novinari dobili na zakonit način". ProPublica je u međuvremenu od Littlejohna dobila porezne prijave i osjetljive informacije tisuća drugih bogataša. Nakon izricanja presude Littlejohnu je naloženo da se preda do 30. travnja.

Pročitajte više