Objavljen podatak o kojem se dosad samo nagađalo: Svaki četvrti čovjek je musliman



BROJ muslimana u svijetu narastao je na 1.57 milijardi što čini 25 posto ukupnog svjetskog stanovništva, pokazalo je opsežno trogodišnje istraživanje Pew foruma, američke organizacije specijalizirane za religijska istraživanja.

Američki religijski think tank "Pew forum" pružio je informacije o kojima su znanstvenici godinama samo nagađali, jer se smatralo da broj muslimana u svijetu varira od jedne pa do 1.8 milijardi. Istraživanje je također srušilo neke mitove, poput onog da je najveća koncentracija muslimana na Bliskom istoku, a zapravo ih ima više u drugim dijelovima Azije gdje ih živi više od 60 posto.

Više muslimana u Njemačkoj, nego u Libanonu


"Teorija da su muslimani Arapi, a Arapi muslimani je zapravo obezvrijeđena ovim izvještajem", rekao je Amaney Jamal, asistent na katedri za Politiku sveučilišta Princeton koji je bio recenzent izvještaja.

Zanimljivi su i podaci kako u tradicionalno kršćanskoj Njemačkoj živi više muslimana nego u većinski islamskom Libanonu. Rusija ima više muslimana nego Jordan i Libija zajedno, a u Etiopiji žive u većem broju nego u Afganistanu.

Indija treća po veličini islamske populacije


Oko 20 posto islamske populacije živi na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, 15 posto ih živi u subsaharskoj Africi, 2.4 posto muslimana ima u Europi dok ih je na oba američka kontinenta svega 0.3 posto.

Istraživanje je srušilo tezu kako većina muslimana živi u zemljama gdje su oni većina. Naime Indija je treća zemlja na svijetu s najviše islamskih vjernika, nakon Indonezije i Pakistana, ali oni čine samo 13 posto njene populacije.

Pew forum je također želio istražiti sektašku pripadnost muslimana, ali u tome nisu uspjeli, jer rijetke zemlje bilježe podatke o tome jesu li njihovi građani Šijiti ili Suniti. Procjena je da se od 10 do 13 posto muslimana izjašnjava Šijitima. Sljedeće godine biti će objavljeni rezultati brzine rasta druge najveće religije u svijetu, nakon kršćanstva.

Pročitajte više