Objavljen transkript zadnjeg razgovora Bidena i Ganija: "Nije bitna istina"

Foto: EPA

U POSLJEDNJEM razgovoru između američkog predsjednika Joea Bidena i predsjednika Afganistana prije nego što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, dvojica čelnika su razgovarala o vojnoj pomoći, političkoj strategiji i taktikama slanja poruka, ali ni Biden ni Ašraf Gani nisu bili svjesni niti su se pripremili za neposrednu opasnost od talibana, pokazuje transkript koji je objavio Reuters.

Biden i Gani su razgovarali približno 14 minuta 23. srpnja. 15. kolovoza Gani je pobjegao iz predsjedničke palače, a talibani su ušli u Kabul. Od tada je na desetke tisuća očajnih Afganistanaca pobjeglo, a 13 američkih vojnika i više afganistanskih civila ubijeno je u samoubilačkom napadu na zračnu luku u Kabulu tijekom američke evakuacije.

Reuters je pregledao prijepis telefonskog poziva između Bidena i Ganija i preslušao zvuk kako bi potvrdio autentičnost razgovora. 

U pozivu je Biden ponudio pomoć ako bi Gani mogao uvjeriti javnost da ima plan za kontrolu situacije u Afganistanu. "Nastavit ćemo pružati zračnu podršku ako znamo kakav je plan", rekao je Biden. Nekoliko dana prije poziva SAD je izveo zračne napade kako bi podržao afganistanske sigurnosne snage, što su potezi za koje su talibani rekli da krše mirovni sporazum iz Dohe.

"Postavi ratnika na čelo"

Američki predsjednik također je savjetovao Ganija da pokuša dobiti podršku moćnih ljudi u Afganistanu za svoju strategiju i da na čelo vojske postavi "ratnika", čime se referirao na ministra obrane, generala Bismillaha Khana Mohammadija. Biden je pohvalio afganistanske oružane snage koje je obučavala i financirala američka vlada. 

"Očigledno imate najbolju vojsku", rekao je Ganiju. "Imate 300.000 dobro naoružanih snaga naspram 70-80.000 i očito su sposobne dobro se boriti", rekao mu je. Nekoliko dana kasnije afganistanska vojska počela se raspadati po glavnim gradovima u zemlji i gotovo da se nisu borili protiv talibana.

"Problem percepcije"

Tijekom većine razgovora Biden se usredotočio na ono što je nazvao problemom "percepcije" afganistanske vlade. "Ne moram vam govoriti da je diljem svijeta i u nekim dijelovima Afganistana percepcija da stvari ne idu dobro u smislu borbe protiv talibana", rekao je Biden. "Potrebno je stvoriti drugačiju sliku bez obzira na to je li to istina ili nije", dodaje Biden.

Biden je rekao Ganiju da će, ako istaknute afganistanske političke ličnosti zajedno održe konferenciju za medije, podržavajući novu vojnu strategiju, "to promijeniti percepciju".

Bidenove riječi ukazivale su na to da nije očekivao masovnu pobunu i kolaps koji će doći 23 dana kasnije. "Nastavit ćemo se snažno boriti, diplomatski, politički, ekonomski, kako bismo osigurali da vaša vlada ne samo preživi ​​već da se održi i raste", rekao je Biden.

Bijela kuća je odbila komentirati poziv.

O Karzaiju

U vrijeme poziva Sjedinjene Države su već itekako planirale povlačenje iz Afganistana, koje je Biden odgodio od datuma u svibnju koji je odredio njegov prethodnik Donald Trump. Američka je vojska početkom srpnja zatvorila svoju glavnu afganistansku zračnu bazu u Bagramu.

Dok su dva predsjednika razgovarala, talibanski pobunjenici kontrolirali su oko polovice afganistanskih okruga, što ukazuje na brzo pogoršanje sigurnosne situacije.

"Nisam vojnik, pa vam ne mogu govoriti kako bi plan trebao točno izgledati, dobit ćete ne samo dodatnu pomoć već će se steći i drugačija percepcija o vama", rekao je Biden.

Kad je Biden zamolio Ganija da uključi bivšeg afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija u konferenciju za novinare, Gani je odbio. "Karzai ne bi bio od pomoći", rekao je. "Mjesecima smo pokušavali s predsjednikom Karzaijem. Zadnji put smo se sreli na 110 minuta, proklinjao me i optuživao me zbog suradnje s SAD-om", dodao je Gani.

Biden je zastao prije nego što je odgovorio: "Zadržat ću mišljenje o tome."

Pročitajte više