Ratko Mladić pred sucem: Ja nisam nikoga ubio! Neka odgovaraju oni koji su ubijali!

NAKON što je jučer u večernjim satima Radio-televizija Srbije objavila prve snimke Ratka Mladića nakon uhićenja, iza ponoći srpska je Politika objavila i fotografiju lica ratnog zločinca. Kako su i javljali reporteri srpskih medija nitko ga ne bi mogao prepoznati: Mladić izgleda vrlo staro, nema bradu, ima malo kose koja je potpuno sijeda.

Kako se vidjelo na jučer objavljenoj snimci teško hoda, a navodno mu je zbog moždanog udara oduzeta i ruka.

Mladić je uhićen jučer ujutro u selu Lazarevo, a u popodnevnim satima priveden je na Specijalni sud u Beogradu. Tamo su ga pregledali liječnici, a zatim i ispitao istražni sudac. Njegov odvjetnik Miloš Šaljić rekao je sinoć novinarima u Beogradu da je saslušanje prekinuto zbog teškog psihofizičkog stanja Mladića te da će se saslušanje nastaviti danas. Današnje saslušanje počelo je oko 13 sati i završilo je vrlo brzo, za oko 40-ak minuta.

Predstavnica Više suda u Beogradu nakon saslušanja pred sudom je izjavila kako je doneseno rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Ratka Mladića Haagu na što se Šaljić može žaliti u roku od tri dana što je i najavio. "Žalba zadržava izručenje", rekla je sutkinja.

22:52 - Press, koji je objavio i najnoviju Mladićevu fotografiju, tvrdi da je Mladić pred sucem govorio o Vojislavu Šešelju, i to u dosta lošem kontekstu, iako ga nitko ništa o tome nije pitao. Također, prema Brunu Vekariću najprije je bio vrlo neugodan, a zatim mu se ispričao.

22:11 - Ratko Mladić se tijekom saslušanja na Specijalnom sudu više puta osvrtao na svoje skrivanje, saznaje Blic. "Razni su me obilazili dok sam se skrivao i mnogi su popovi dolazili do mene", navodno je rekao Mladić. Blic javlja da je Mladić tijekom dva dana saslušanja mijenjao raspoloženje od drčnog stava, tuge, do ivice suza, ali i zbijanja šala.

Želio je pričati o raznim temama i spominjao je mnoge ljude. Hašku optužnicu odbio je uzeti u ruku i jasno je dao do znanja da se ne osjeća krivim za ratne zločine koji mu se stavljaju na teret. Napuštajući sudnicu Mladić je, tvrdi Blicov izvor, sucu rekao: "Ja nikog nisam ubio! Oni koji su ubijali bi trebali odgovarati!"

21:24 - Strane službe pružale su pomoć Srbiji u traganju za Ratkom Mladićem, ali nisu sudjelovale u njegovom uhićenju, izjavio je srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, prenosi B92. Tužiteljstvo će sada učiniti sve što je moguće da pronađe Mladićeve jatake, kazao je Vukčević. Govoreći o Mladićevom zdravstvenom stanju, Vukčević kaže da se Mladić otežano kreće, ali da je mentalno zdrav. 

20:35 - Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom, kaže da datum i vrijeme izručenja Mladića u Haag neće biti javno objavljeni zbog sigurnosnog rizika. Ljajić vjeruje da Srbiji ne prijeti destabilizacija zbog Mladićevog uhićenja, ali ističe da "ovo ipak nisu redovne okolnosti". "Najvažnije je da sve prođe bez incidenata", kaže Ljajić.

20:10
- Srpski ministar zdravstva Stanković ipak nije pregledao Ratka Mladića tijekom današnjeg posjeta, priopćeno je iz njegovog kabineta. B92 neslužbeno doznaje da su Stanković i Mladić porazgovarali u Mladićevoj ćeliji i da je razgovor bio vrlo prisan.

18:29 - Tri dužnosnika srpske policije za agenciju Associated Press kazala su da je Ratko Mladić uhićen prilikom rutinske pretrage, odnosno da nisu znali hoće li ga zateći u Lazarevu! Policija, prema izjavama anonimnih dužnosnika, nije imala konkretne informacije da se Mladić nalazi u Lazarevu, ali svejedno su se zaputili u kontrolu kuće njegovih rođaka, koja ranije nije bila pretražena. Mladić je prije uhićenja u Lazarevu navodno živio oko dvije godine.

U kuću u Lazarevu je, prema istom izvoru, oko 5:30 ujutro upalo dvadesetak maskiranih specijalaca. Mladića su zatekli budnog, zbog bolova nije mogao spavati i taman je krenuo u šetnju vrtom. Specijalci su ga prisilili da legne na tlo, a on je odmah priznao svoj pravi identitet i predao specijalcima dva pištolja koja je nosio sa sobom.

AP također javlja da je Mladić, osim jagoda, televizora i knjiga, zatražio da ga puste da posjeti grob njegove kćeri Ane, koja je 1994. godine počinila samoubojstvo.

17:21 - Serge Brammertz, glavni haški tužitelj, izjavio je da za sada nije moguće procijeniti koliko će dugo trajati Mladićevo suđenje zato što ima mnogo nepoznatih faktora. "Mladić mora pripremiti obranu, vidjet ćemo kako će se organizirati, hoće li se braniti sam ili će uzeti odvjetnika. Teško je reći koliko će mu vremena trebati", kaže Brammertz.

17:18 - Ratko Mladić je osim televizora i jagoda, tražio da mu se u pritvor donesu i njegove knjige, javlja Blic. Radi se o knjigama ruskih pisaca Nikolaja Gogolja i Lava Tolstoja. "Pitao je i za svoju mirovinu i tražio da mu se vrati", kaže Vekarić.

16:50 - Ministar Stanković završio je razgovor s Mladićem.

16:36 - Mladić je zatražio da ga u pritvoru pregleda osobno srpski ministar zdravstva Zoran Stanković. Želja mu je, kako doznaje Blic, ispunjena. Stanković je oko 16 sati došao porazgovarati s Mladićem. Srpski ministar zdravstva je, inače, poznat po ranijem prijateljstvu s Mladićem, zbog čega je njegovo imenovanje za ministra naišlo na kritike, prije svega iz zapadnih zemalja.

16:33 - "Mladić će u Haagu biti najkasnije za sedam dana", kaže zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić. Liječnici su, tvrdi glasnogovornica Višeg suda Maja Kovačević Tomić zaključili da je Mladić sposoban prisustvovati ročištu, iako boluje od niza kroničnih bolesti. Mladić je i dalje pod liječničkim nadzorom, a Vekarić poručuje da će se sva njegova ljudska prava poštovati.

15:50 - Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo, kaže da zdravstveno stanje Ratka Mladića ne može biti prepreka njegovom izručenju u Haag. Kandić kaže da je nužno da suđenje Mladiću što prije počne, a zajedno s njim i suočavanje srpskog društva s prošlošću.

14:30 - "Vi ste birali Miloševića, nisam ja, tko vam je kriv", rekao je Mladić prilikom saslušanja, prenosi Blic. Neki mediji javljaju da je Mladić rekao da nije kriv, dok drugi javljaju da se branio šutnjom. Blic javlja da je dobio jagode i televizor, što je ranije zatražio.

14:22 - Mladić je odbio primiti optužnicu, liječnici su procijenili da je sposoban za suđenje

14:17 - "Uvjeti za izručenje Ratka Mladića Haagu su ispunjeni", izjavila je Maja Kovačević, predstavnica Višeg suda u Beogradu. Na to se rješenje Mladićev odvjetnik može žaliti u roku od tri dana. Šaljić je najavio da će žalbu predati te da će zatražiti da Mladića prebace na Vojno-medicinsku akademiju.

13:55 - Završeno je saslušanje Ratka Mladića. Zločinac je tražio jagodei televizor, a Blic piše kako će mu to vjerojatno biti doneseno

13:44 - Lažna dojava o bombi na Marakani, zidovi ispisani porukama protiv Tadića. Opširnije>>>

13:30 - Počelo je saslušanje Ratka Mladića

13:00 - Kosor je najavila proširenje optužnice protiv Mladića. Opširnije>>>

12:30 - Mladićeva supruga i sin napustili su sud, u podne je trebalo početi saslušanje

11:50 - Odvjetnik Ratka Mladića Miloš Šaljić tražit će od suda da se Mladića prebaci u posebnu zdravstvenu ustanovu gdje bi mu mogla biti pružena adekvatna medicinska njega, zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja. Tražit će i da se obave posebni zdravstveni pregledi te da se utvrdi je li Mladić procesno sposoban, odnosno je li u stanju braniti se od optužbi za koje ga terete.

11:29 Odvjetnik Miloš Šaljić rekao je za Betu kako se saslušanje nastavlja točno u podne. Dodao je kako se uskoro očekuju i rezultati liječničkih nalaza

10:59 - Supruga Ratka Mladića ponovno se vratila na sud noseći veliku crnu torbu, s njom je bioi njihov sin

10:20 - RTS javlja kako supruga i sin nisu razgovarali s Mladićem, kazao je njegov odvjetnik

9:27 - Ratka Mladića jutros je posjetila supruga, javlja Blic, a RTS dodaje kako su s Bosiljkom Mladić bili i sin Darko te odvjetnik Šaljić

9:00 - Bruno Vekarić izjavio je kako će se saslušanje nastaviti najvjerojatnije u podne

8:30 - Tadić je za CNN izjavio kako nije istina da su godinama znali gdje je Mladić. Opširnije>>>

8:00 - Mladić je navodno radio kao fizikalac u građevini. Opširnije>>>

"Ne priznaje Haški sud"

Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić je nakon prekinutog sinoćnjeg saslušanja Ratka Mladića kazao kako njegov branjenik nije mogao niti reći osobne podatke, ali je uspio izjaviti kako "ne priznaje Haški sud".

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić je izjavio da Mladić ne sliči na "osobu koju pamtimo iz 90-ih godina" te da se usprkos lošem stanju čvrsto drži svojih stavova, piše RTS.

"Mladić je pod stalnim nadzorom liječnika i istražni sudac vodi računa o njegovom stanju", kazao je Vekarić i dodao kako je Mladić ipak vrlo komunikativan. Šaljiću je Mladić prije saslušanja zahvalio što vodi brigu o njegovoj obitelji. Napomenuo je kako Mladić sa sobom ima "punu vrećicu lijekova".

Blic javlja kako su iz predostrožnosti poduzete posebne mjere zbog eventualnog pokušaja samoubojstva te da ne smije nositi naočale a lijekove pije pod kontrolom. "Sam je primijetio ove mjere pa je rekao: Što je, bojite se da ću se ubiti, neće Mladić na Mladića", rekao je neimenovani izvor za srpski Blic dodajući kako je Mladić raspoložen za priču. "Povremeno je bio i drzak, sam je birao stolicu na kojoj je sjedio i nosio je kapu cijelo vrijeme", zaključuje Blicov izvor

Pročitajte više