Objavljena imena poginulih: Među preminulima 17-godišnjak i dva 18-godišnjaka

NA IZVANREDNOJ konferenciji za novinare, održanoj danas u Šibeniku, župan šibensko-kninski Goran Pauk objavio je imena poginulih i ozlijeđenih mladića.

Poginuli su Dino Klarić (1974.), Ivica Crvelin (1955.), Ivan Marinović (1970.) iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, zatim 17-godišnji Marko Stančić iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno, te Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, obojica rođeni 1988., iz DVD Vodice.

Petorica teško ozlijeđenih vatrogasaca koji su tijekom noći prebačeni u Zagreb su Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić iz DVD Tisno, Marinko Knežević iz JVP Šibenik i Karlo Ševerdija iz DVD Vodice.

Pauk je proglasio i sedam dana žalosti u Šibensko-kninskoj županiji zbog smrti šestorice vatrogasaca koji su jučer poginuli gaseći požar na Velikom Kornatu.

>>> Mesić i Sanader traže da se ustvrdi kako je došlo do tragedije

>>> Proglašen nacionalni Dan žalosti zbog preminulih vatrogasaca

>>> Njemački turisti krivce za požar na Velikom Kornatu "uhvatili na djelu" kamerom?

Iako su neki mediji objavili kako je od zadobivenih ozljeda u jednoj od zagrebačkih bolnica preminuo jedan od teško ozlijeđenih vatrogasaca, to, barem ako je suditi prema posljednjim informacijama, nije istina.

Kako u 14 sati doznajemo u razgovoru s predstojnikom Klinike u Dubravi, Imom Husejdžinovićem, dvojica pacijenata koji su primljeni u toj bolnici još uvijek su živi, iako je njihovo teško zdravstveno stanje još uvijek nepomijenjeno.

"Ono što u ovom trenutku mogu reći jeste da ih trenutno aktivno liječimo i da se radi o ozljedama opasnima po život", kaže nam Husejdžinović te dodaje kako obitelji njihovih pacijenata još uvijek nisu stigle u Zagreb, no interesirale su se telefonom za pacijente.

Dr. Draško Boljkovac, zamjenik ravnatelja Traumatološke bolnice, također nam nešto poslije 14 sati kaže kako u zagrebačkoj Traumatološkoj klinici nije nitko preminuo. "Kod nas su svi još uvijek živi, stanje je i dalje nepromijenjeno, i dalje su u životnoj opasnosti", kazao je u razgovoru za Index Boljkovac.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izvijestio je da su četvorica ozlijeđenih vatrogasaca, od petorice koji su noćas iz Zadra zbog teških ozljeda prebačeni u Zagreb, u iznimno teškom stanju. Rekao je i da su dvojica vatrogasaca, koji su zadržani u zadarskoj Općoj bolnici, jutros prebačeni u Split zbog pogoršavanja zdravstvenog stanja.

Svakoga dana u podne u Ministarstvu zdravstva održavat će se konferencije za novinare na kojima će izvještavati o stanju ozlijeđenih vatrogasaca, najavio je popodne Ljubičić.

Podsjećamo, nakon dojave o požaru koji je izbio na otoku Veliki Kornat u uvali Vrulja u dužini od oko 7000 metara i širini od oko 700 metara na otok su upućeni gasitelji. Tijekom gašenja požara, oko 17 sati došlo je do smrtnog stradavanja šestorice, te ozljeđivanja sedmorice vatrogasaca, stoji u službenom priopćenju MUP-a.

Državni centar 112 izvijestio je jutros kako je u jučerašnjem požaru na Kornatu smrtno stradalo šest vatrogasaca, što je nedugo nakon toga i službeno potvrđeno od strane policije. Tijelo šestog vatrogasca pronađeno je, kako je u razgovoru za Index kazao Stipe Božić, tijekom noći. 

Pregledom terena i očevidom, koji je još uvijek u tijeku, utvrđeno je da su vatrogasci stradali na brdu iznad uvale Šipnata na otoku Kornat.

Petorica ozlijeđenih koji su prebačeni u Zagreb kritično

U Zagreb je iz zadarske bolnice prebačeno petero ozlijeđenih. Dvojica lakše ozlijeđenih vatrogasaca ostali su na liječenju u zadarskoj Općoj bolnici. No, nakon što je nad njima proveden operativni zahvat, dvojica vatrogasaca iz zadraske su bolnice prevezeni u splitski Klinički centar u Firulama, koji ima posebno opremljen odjel za opekline. Ozlijeđeni su premješteni nakon što se jednom od njih stanje pogoršalo. Kako javlja HTV, jedan od njih osim vanjskih, ima i opekline unutarnjih organa. Prema riječima voditelja Kirurškog odjela Opće bolnice u Zadru dr. Tomislava Vanjka, stanje jednog od njih je krajnje ozbiljno.

Od petero ozlijeđenih koji su prebačeni u Zagreb, dvojica vatrogasaca primljeni su u Kliničku bolnicu Dubrava i smješteni su na odjel Kirurški šok, dok su ih trojica prebačeni u Kliniku za traumatologiju, gdje su smješteni na odjelu za opekline.

Dr. Draško Boljkovac, zamjenik ravnatelja Traumatološke bolnice, noćas je izjavio da je "mobilizirana cijela ekipa od 12 anesteziologa i 4 kirurga".

"Pozvani su i dr. Tomičić, kirurg i šef odjela za opekline, i dr. Torbica, šef anesteziologije. Troje ozlijeđenih imaju opekline 2. i 3. stupnja, od 90 do 100 posto površine tijela. Opće stanje im je teško i za sada su svi kritično i u životnoj opasnosti. Sada se nalaze na intenzivnom anesteziološkom i kirurškom liječenju. Prije dolaska u Zagreb, korektno su zbrinuti u zadarskoj bolnici", kazao je Boljkovac. Radi se o trojici vatrogasaca mlađe životne dobi.

Dvojica vatrogasaca koji su noćas u premješteni u 1:30 sati u Kliničku bolnicu u Dubravi, operirani su, kako javljaju mediji, jutros, te je njihovo stanje još uvijek kritično. "Ni nakon zahvata ne zna se hoće li preživjeti", izjavio je šef kirurške službe docent Toni Kolak, dodavši kako će se liječnici u narednih nekoliko dana boriti za njihov život.

Podsjećamo, jučer oko 17.15 sati vatrogasci su se, gaseći požar, zbog jakog juga u jednom trenutku našli u vatrenom okruženju iz kojega se nekolicina njih nisu uspjeli spasiti.

Prema nekim informacijama, vatrgosci su preminuli tako što ih je ugušio gustim dim te su preminuli prije nego što su izgorjeli.

Naime, na pitanje novinara kako se dogodila tragedija na Velikom Kornatu, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin je odgovorio da su vatrogasci, prema posljednjim informacijama, stradali zbog udisanja velike količine ugljičnog monoksida.

Božić: Radilo se o spletu nesretnih okolnosti

Kako je u razgovoru za Index jutros kazao Stipe Božić, poznati hrvatski alpinist koji je sudjelovao u spašavanju na Kornatima, tijela poginulih vatrogasaca trenutno se izvlače s terena koji je prilično nepristupačan. U izvlačenju sudjeluju helikopteri i članovi Gorske službe spašavanja. Tijelo šestog preminulog vatrogasca pronađeno je, kako nam kaže Božić, tijekom noći.

Božić kaže kako je ironija u tome da su vatrogasci poginuli zbog gašenja trave, na nenaseljenom području.

"Radi se o spletu nesretnih okolnosti. Da se možda više pazilo na to gdje se šalje vatrogasce...Neki su bili teže opečeni, neki lakše. Da se nije odmah krenulo u spašavanje vatrogasaca koji su ostali opkoljeni vatrom, tko zna bi li i ovih sedam koji su ozlijeđeni preživjelo noć. Nije mi jasno da u današnje doba obitelji poginulih i ranjenih još uvijek ne bivaju obaviješteni o stradalima, rodbina me zove, a ja im ne mogu pomoći jer znam koliko i oni, bio sam okupiran akcijom spašavanja, tako da o identitetu žrtava još uvijek ništa ne znam", kazao nam je jutros Božić.

Informacije o broju poginulih, kao i o tome jesu li njihova tijela izvučena s mjesta požara, jučer su, podsjećamo, bile kontradiktorne. Stipe Božić prvi je jučer službeno potvrdio da je pet vatrogasaca poginulo te da su njihova tijela ostala na mjestu požara budući da zbog vatrene stihije u kojoj su se našli, gasitelji nisu mogli doći do njih.

Gorska služba spašavanja na službenoj web stranici javlja kako će danas nakon očevida biti izvučena tijela smrtno stradalih vatrogasaca sa požarišta na otoku Kornatu te da će vjerojatno biti izvučena helikopterom. Na terenu se već nalazi ekipa iz HGSS stanice Šibenik, a priključiti će im se i po jedna helikopterska ekipa iz Splita i Zadra. Nakon što tijela poginulih budu izvučena, najvjerojatnije će biti prebačena u Šibenik.

Ono što nam je također potvrđeno u OVZ Divuljama je informacija da nitko od ozlijeđenih jučer nije bio prebačen u splitsku bolnicu Firule nego su svi prebačeni helikopterima na liječenje u Zadar. Nakon toga petorica teže ozlijeđenih prebačeni su na liječenje u Zagreb.

Osam osoba privedeno zbog sumnje za podmetanje požara

Tijekom noći, kako stoji u službenom policijskom priopćenju, na otok su upućene snage policije i Hrvatske vojske radi pretrage terena i osiguranja požarišta, a na mjesto nesreće izašli su i Istražni sudac Županijskog suda i Županijski državni odvjetnik iz Šibenika, policijska ekipa za očevide, te stručnjaci Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a RH kao i inspektori za požare, Inspektorata unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Na mjesto stradavanja vatrogasaca izašao je i ministar obrane, g. Berislav Rončević, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Josip Lučić, ravnatelj policije, g. Marijan Benko te njegov zamjenik, g. Ivan Nađ.

Ravnatelj policije Marijan Benko izjavio je da je mjesto požara na Kornatima osigurano, te da je nekoliko ljudi već privedeno zbog sumnje da su vatru podmetnuli. Tijekom noći u Policijsku upravu šibensko-kninsku sa otoka Kornat privedeno je 8 osoba nad kojima se provodi kriminalistička obrada zbog sumnje u izazivanje požara, stoji u službenom policijskom priopćenju.

Benko, koji je tijekom noći obišao ozlijeđene u zadarskoj bolnici, formirao je Operativni stožer kojem je na čelu zamjenik ravnatelja policije, g. Ivan Nađ. Stožer će koordinirati svim aktivnostima policije u svezi ovog događaja, a s ciljem utvrđivanja uzroka požara i okolnosti stradavanja vatrogasaca.

Podsjećamo, jučer oko 17.15 sati vatrogasci su se, gaseći požar, zbog jakog juga u jednom trenutku našli u vatrenom okruženju iz kojega se nekolicina njih nisu uspjeli spasiti.

Požar u potpunosti ugašen

Prema posljednjim informacijama iz OVZ-a Divulje, površina koju je zahvatio požar na Kornatima još uvijek nije poznata, a požar je u potpunosti ugašen.  Na terenu je do trenutka gašenja požara bio 31 gasitelj i jedan protupožarni zrakoplov. Požar je, kako nam kažu, bio cijelu noć aktivan.

Iz MUP-a su jutros zamolili građane da se samoinicijativno ne upućuju na mjesto nesreće. U priopćenju MUP-a također je jutros stajalo da će obitelji ozlijeđenih nakon utvrđivanja njihova identiteta biti kontaktirane.

Iz MUP-a su izrazili i sućut obiteljima poginulih, te najavljuju kako će ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin u zagrebačkim bolnicama tijekom dana posjetiti teško ozlijeđene vatrogasce. "Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže najveće napore u otkrivanju uzroka i eventualnih počinitelja ovog požara", stoji u priopćenju MUP-a.

Ljubičić: Nadamo se da će uspjeti u borbi za život

Ministar zdravstva Neven Ljubičić nazvao je cijeli događaj "velikom tragedijom".

"Uspjeli smo petero ozlijeđenih premjestiti iz bolnice u Zadru. Troje je hospitalizirano u Traumatološkoj bolnici, a dvoje u KB Dubrava. Doktori se bore za njihov život, stanje je vrlo teško, ali treba vjerovati da će ti mladi ljudi uspjeti u borbi za život", kazao je Ljubičić.

Premijer Ivo Sanader posjetio je noćas Kirurški odjel Opće bolnice u Zadru, gdje su ga ravnatelj bolnice dr. Zvonimir Vrančić i voditelj Kirurškog odjela dr. Tomislav Vanjak na sastanku iza zatvorenih vrata upoznali sa stanjem ozlijeđenih vatrogasaca.

B.S./M.P.
Foto: Martina Popovčić

Pročitajte više