objavljena knjiga Josepha Stiglitza "Globalizacija i dvojbe koje izaziva"

Zagrebački nakladnik Algoritam objavio je hrvatski prijevod knjige dobitnika Nobelove nagrade za gospodarske znanosti Josepha Stiglitza "Globalizacija i dvojbe koje izaziva".

"Zapad provodi globalizaciju osiguravajući svoj neravnomjeran udjel u dobrobiti koju ona donosi", piše Stiglitz u poglavlju "Obećanje globalnih institucija" i dodaje kako Zapad sve to on čini na "štetu zemalja u razvoju".

Razvijene industrijske zemlje odbile su otvoriti svoja tržišta za robu iz zemalja u razvoju, ističe Stiglitz i napominje kako su te zemlje istodobno zahtijevale od zemalja u razvoju da otvore svoja tržišta za njihovu robu. "Mnoge je ljude to dovelo do siromaštva, a mnoge zemlje do socijalnog i političkog kaosa", piše Stiglitz.

Tvrdi kako je Međunarodni monetarni fond (MMF) griješio u mnogim pitanjima razvoja, upravljanja krizom i pitanjima zemalja koje iz komunizma prelaze na kapitalizam. "Zato je razumljivo zašto se MMF i strategija koju podmeće zemljama diljem svijeta dočekuje s neprijateljstvom", ističe Stiglitz. Navodi kako MMF tim zemljama daje milijune dolara kako bi se tečaj održao na neodrživoj razini u tijeku kratka razdoblja koje je potrebno strancima i bogatašima da izvuku novac iz zemlje po povoljnijim uvjetima."

Osim jačanja globalne stabilnosti danas MMF ostvaruje ciljeve novčarskih središta moći, napominje i dodaje kako su globalna stabilnost i ciljevi financijaša vrlo često u međusobnoj opreci.

Knjiga "Globalizacija i dvojbe koje izaziva" (303 str.) u devet poglavlja obrađuje metodologiju svjetskih financijskih središta koja preko MMF-a strogim naputcima izvlače dobit od svojih rizičnih ulaganja u nerazvijenijim zemljama, napominje nakladnik na koricama knjige. Stiglitz, pak, raščlanjuje obećanja globalnih institucija i njihovo kršenje, pitanja slobode izbora, krizu u istočnoj Aziji, odgovor na pitanje tko je izgubio u Rusiji, nepoštene zakone o poštenoj trgovini i druge prijevare, bolje putove do tržišta, ostale ciljeve MMF-a i put u budućnost.

Knjigu je na hrvatski jezik prevela Tamara Levak-Potrebica, a američko izdanje knjige objavljeno je 2002.

Joseph Stiglitz (1943.), svojedobno glavni ekonomist Svjetske banke, dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. Objavio je više knjiga, a među njima i "Roaring Nineties".

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više