OBJAVLJENA KNJIGA STJEPANA BALOBANA "SOCIJALNI GOVOR CRKVE U HRVATSKOJ"

Za Crkvu i hrvatski narod nema drugog puta nego braniti legitimne interese radnog čovjeka, ali i svakoga hrvatskog građanina, od onih u Hrvatskoj i izvan nje, koji gledaju samo na kapital i profit po svaku cijenu, a zaboravljaju dostojanstvo čovjeka, obitelji i mlade demokratske države, ističe Stjepan Baloban, pročelnik Katedre socijalnog nauka Crkve na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu u knjizi "Socijalni govor Crkve u Hrvatskoj", koju je objavio zagrebački izdavač "Kršćanska sadašnjost".

Sadržaj knjige (139 str.), kako napominje autor u predgovoru, pokazuje da Katolička crkva može svojim socijalno-etičkim govorom i dalje služiti hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima kako bi nadvladali još previše prisutan "podložnički mentalitet".

Baloban drži kako je na putu prema Europskoj uniji bitno "skupiti glave", biti svjestan prednosti i nedostataka i, što je najvažnije, boriti se "legitimnim sredstvima" za "nacionalne interese".

Početak 21. stoljeća sve više, kako napominje, podsjeća na 19. stoljeće, kad je galopirao "liberalni kapitalizam". Tada su u obranu izrabljivanih radnika i njihovih obitelji nastupali socijalistički pokret i sindikati, a danas se komunizam i socijalizam urušio, a sindikati su sve slabiji u zaštiti zaposlenika, navodi Baloban. Dodaje kako za razliku od 19. na početku 21. stoljeća Katolička crkva ima organiziran socijalni nauk s glavnim načelom: dostojanstvo ljudske osobe.

Prvi dio knjige "Socijalna problematika - trajno aktualna" odnosi se na socijalna pitanja prve polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj, koju autor tumači u odnosu prema najnovijim zbivanjima u hrvatskoj Crkvi i društvu.

Drugi dio "Neka posebna pitanja" primjena je socijalnog nauka Crkve u Hrvatskoj na neka specifična područja - katehizaciju, zdravstvo, odricanje u potrošačkom društvu, etičnost u poslovanju te na etiku u politici i odgoju za politiku.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više