objavljena osobna korespodencija pape s povjesničarom Swiezawskim

U izdanju poljske izdavačke kuće Biblos iz Tarnowa pod naslovom ´Pelny Wymiar´ objavljena je zbirka osobne korespondencije pape Ivana Pavla II. s povjesničarom Stefanom Swiezawskim, javila je danas Ika.

Na 406 stranica predstavljena kronika gotovo pola stoljeća prijateljstva otkriva i neke ´zanemarene aspekte´ Papine ličnosti, kao što su njegova lojalnost prijateljima i pozitivni odnos prema kriticizmu.

Direktor Biblosa o. Robert Biel ističe kako je to prvi put da je Papa pristao da se tiskaju njegova osobna pisma. Budući da je riječ o vremenskom razdoblju od gotovo pola stoljeća, lako se može pratiti na koji su se način razvijali osobnost i prioriteti poljskog Pape, dodao je Biel u razgovoru za američku katoličku agenciju CNS.

Knjiga je podijeljena svim poljskim biskupima i predstavljena Papi na audijenciji u Vatikanu.

Čak i uz izvršavanje svojih mnogobrojnih obveza - misnih slavlja, hodočašća i kanonizacija, Ivan Pavao II. uvijek je ono malo preostalog vremena bio spreman uložiti u korespondenciju s prijateljima, i to je činio i kada mu je fizički već bilo jako teško pisati, što mnogo govori o njegovim osobnim prioritetima, ističe Biel.

Vodeći poljski katolički povjesničar Stefan Swiezawski (95) rođen je u Lavovu, u današnjoj Ukrajini, danas živi u Varšavi, član je poznate varšavsko-lavovske škole racionalizma, nakon drugoga svjetskog rata predavao je filozofiju i povijest na poljskome katoličkom sveučilištu, a kao stručnjak laik sudjelovao je u radu Drugoga vatikanskog koncila, zajedno s filozofima Jacquesom Maritainom i Jeanom Guittonom.

Autor je 40 knjiga, uključujući i Povijest europske filozofije 15. stoljeća u osam svezaka i memoara u tri sveska.

U prvom pismu, u srpnju 1953., tada 33-godišnji svećenik krakovske župe sv. Florijana Karol Wojtyla zamolio je Swiezawskog, čiju je kći poučavao vjeronauk, za mišljenje o svome habilitacijskom radu. Swiezawski ga je sljedeće godine preporučio za mjesto na katoličkom sveučilištu u Lublinu.

Knjiga također sadrži Swiezawskijevu korespodenciju u tijeku osam desetljeća s Papinim osobnim ispovjednikom Tadeuszom Federowiczem, koji je umro u lipnju protekle godine.

Biel je istaknuo kako mu je Papin osobni tajnik biskup Stanislaw Dziwisz kazao kako je nakon objavljivanja knjige Papa primio brojne zamolbe za daljnjim objavljivanjem osobne korespondencije, ali ih je odbio, istaknuvši da je učinio samo taj jedan izuzetak.

Pročitajte više