Objavljena prosječna i medijalna plaća

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

PROSJEČNA mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1094 eura, što je nominalno i realno više za 4.6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11.7 posto, a realno niža za 0.9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za siječanj isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 1685 eura, a najniža u proizvodnji kože i srodnih proizvoda i ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 748 eura. Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za siječanj 2023. iznosila je 930 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Objavljena i prosječna satnica

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za siječanj ove godine iznosila je 1499 eura, što je nominalno i realno više za pet posto u odnosu na prosinac lani. Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno viša za 13.1 posto, a realno za 0.4 posto.

U siječnju ove godine bilo je prosječno 175 plaćenih sati, što je na istoj razini u odnosu na prosinac lani. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti zdravstvene zaštite (183), a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (153).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za siječanj ove godine iznosila je 6.14 eura, što je u odnosu na prosinac nominalno više za 4.8 posto, a u odnosu na siječanj lani više za 7.2 posto. Realno je prosječna neto plaća po satu na mjesečnoj razini viša za 4.8 posto, a na godišnjoj je razini niža za 4.9 posto.  

Pročitajte više

 

Pročitajte više