Objavljena rang-lista najmoćnijih putovnica na svijetu, evo gdje je Hrvatska

Ilustracija: Duško Jaramaz/Pixell

HRVATSKA putovnica nalazi se na 20. mjestu prema indeksu tvrtke Henley & Partners za ovu godinu. Naime, njihovo istraživanje jačinu putovnice mjeri prema tome u koliko zemalja njeni vlasnici mogu putovati bez vize. S hrvatskom putovnicom bez vize se tako može putovati u 169 zemalja. Ovo je određeni pad u odnosu na prije dvije godine kada se Hrvatska nalazila na 16. mjestu, također sa 169 zemalja u koje je moguće putovati bez vize.

Pri tome, treba reći da se Hrvatska nalazi na 20. mjestu, no, to dakako, ne znači da je naša putovnica 20. po jačini. Jer nekoliko zemalja ima iste pozicije pa je tako bolje od naše putovnice rangirano njih 40-ak. 20. mjesto tako s Hrvatskom dijeli Hong Kong.

Najjača putovnica je japanska

Najjača putovnica prema ovom izračunu je japanska čiji vlasnici bez vize mogu putovati u 191 zemlju, a slijede singapurska (190), južnokorejska i Njemačka (189), talijanska i finska (188) te španjolska, luksemburška i danska (187).

Najslabija putovnica je afganistanska

Najslabije putovnice pak su afganistanska putovnica s kojom se bez vize može putovati u samo 26 zemalja. Potom slijedi iračka s kojom se bez vize može putovati u 28 zemalja, sirijska (29), somalijska i pakistanska (32), jemenska (33), libijska (37).

Britanska i američka putovnica slabe, jača putovnica UAE

U odnosu na prethodna mjerenja, američka i britanska putovnica padaju sve niže na ljestvici. Obje zemlje nalaze se sada na osmom mjestu, a njihove putovnice omogućuju putovanje bez vize u 184 zemlje. Prije pet godina obje zemlje nalazile su se na prvom mjestu.

S druge strane, Ujedinjeni Arapski Emirati bilježe uspjeh za 47 mjesta na indeksu putovnica u posljednjem desetljeću. Putovnica Ujedinjenih Arapskih Emirata sada se nalazi na 18. mjestu, a broj država u koje njeni vlasnici mogu ući bez vize je 171.

Pročitajte više