Objavljena usporedba 103 proizvoda i usluga. Pogledajte što je sve poskupjelo

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DRŽAVNI zavod za statistiku objavio je istraživanje o kretanju prosječnih maloprodajnih cijena proizvoda i usluga za osobnu potrošnju. Od 103 proizvoda koje su pratili 60 posto je skuplje u odnosu na studeni.

Cilj istraživanja je prikupiti informacije o kretanju potrošačkih cijena za odabrana dobra i usluge u kunama i eurima, odnosno pružiti statističke podatke o kretanju cijena u obje valute, kažu iz DZS-a.

Mjesečno praćenje 103 proizvoda

Iz DZS-a poručuju da su za mjesečno praćenje prosječnih maloprodajnih cijena odabrana 103 proizvoda (78 dobara i 25 usluga), a svakog mjeseca prikupit će se oko 5700 cijena na oko 800 prodajnih mjesta. 

Podaci o cijenama ne prikupljaju se na tržnicama i kioscima s obzirom na to da na tim prodajnim mjestima, prema Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, ne postoji obveza dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima.

Što je sve poskupjelo

U siječnju poskupio bijeli i miješani kruh za 3 odnosno 5 centi (23 odnosno 38 lipa). Svinjetina s kostima poskupjela je 16 centi (1.21 kn), šunka u ovitku za 21 cent (1.58 kn), mortadela za 37 centi (2.79 kn), a čajna kobasica za 50 centi (3.77 kn).

I oslić je skuplji za 19 centi (1.43 kn), a polutvrdi sir za 27 centi (2.03). Deset jaja poskupjelo je 6 centi (50 lipa). Rajčice su po kili poskupjele 17 centi (1.28 kn). Kila meda košta, pak, 41 cent (3.09 kn) više nego u prosincu. 

I usluge plaćamo znatno više. Žensko šišanje, primjerice, u siječnju je bilo za 56 centi (4.22 kn) skuplje u siječnju, pedikura za 43 centa (3.24 kn), a članarina u teretani za 1.69 euro (12.73 kn)

Usporedna tablica

U tablici pogledajte usporedbu cijena svih 103 proizvoda i usluga.

Posječne maloprodajne cijene by Index.hr on Scribd

Kako se prikupljaju podaci

Prikupljanje podataka o cijenama provode ovlašteni snimatelji cijena Državnog zavoda za statistiku jedanput na mjesec na devet geografskih lokacija (Zagreb, Slavonski Brod, Osijek, Sisak, Rijeka, Pula, Split, Dubrovnik i Varaždin) radnim danima (cijene se ne snimaju vikendima i praznicima), i to približno istog dana u mjesecu.

Tablica sadržava podatke o prosječnim maloprodajnim cijenama na razini Republike Hrvatske uzimajući u obzir cijene po kojima su odabrana dobra i usluge dostupni potrošačima tijekom razdoblja prikupljanja podataka o cijenama za referentni mjesec i popuste primijenjene tijekom razdoblja prikupljanja podataka.

Prosječne maloprodajne cijene za svaki proizvod računaju se jednostavnom aritmetičkom sredinom iz prikupljenih cijena na razini Republike Hrvatske.

Pročitajte više