Objavljena zbirka pjesama Vesne Parun "Bubnjevi umjesto srca"

"BUBNJEVI umjesto srca" naslov je zbirke pjesama Vesne Parun koju je objavilo Društvo hrvatskih književnika u svojoj Maloj knjižnici.

Velik dio pjesama u toj zbirci sada je po prvi put objavljen u knjizi. Uzete su iz "Večernjeg lista", "Vjesnika" i "Hrvatskoga slova" te iz knjiga "Začarana čarobnica" i "Smijeh od smrti jači".

"Pjesnikinja Vesna Parun izabrala je naslov knjizi Bubnjevi umjesto srca, jer njezino je srce kucalo tako glasno za istinu, da se natjecalo sa zvukom bubnjeva od početka, kroz sve životne borbe i velike ratove", piše Maja Gjerek Lovreković u pogovoru zbirci "Kamen mudrosti izronjen u stihovima".

Po njezinim riječima, najprirodniji osjećaj koji možemo imati prema velikoj pjesnikinji je zahvalnost, što je izdržala bol i od tame i od svjetla, i prošla kroz ledenu vodu suza i strašnu vatru strasti, s Riječi u naručju, i donijela nam je živu na dar.

Vesna Parun (1922.) autorica je mnogih zbirki pjesama, od kojih su najznačajnije "Zore i vihori" (1947.), "Crna maslina" (1955.), "Vidrama vjerna" (1956.), "Koralj vraćen moru" (1959.), "Ukleti dažd" (1969.), "Stid me je umrijeti" (1973.), "Salto mortale" (1981.) i "Sonetni vijenci" (1991.).

Objavila je i desetak knjiga pjesama za djecu, zatim basne, radioigre, esejističku prozu te više knjiga satire.

Pročitajte više