Objavljeni detalji o curici (6) po koju nitko nije došao u vrtić pa je odbio 31 dom

Ilustracija: Shutterstock

Javnost je jučer zgrozila priča o djevojčici (6) po koju nitko nije došao u vrtić, a potom su je odbili 31 dom i svi udomitelji. Smještaj joj je pronađen tek nakon dramatičnog apela psihologinje Valerije Kanđere, stručnjakinje s višedesetljetnim iskustvom u zagrebačkom centru za socijalnu skrb, koji je objavila na Facebooku nešto prije 15 sati. 

"Djevojčica 6 i pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Tridesetijedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj.

Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju. Kada smo je preuzeli iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule.

Evo, sada se nalazi u mojem uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. Evo, to je reformirano. Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa. Radno vrijeme nam je do 15.30. Kamo ćemo onda s prelijepom djevojčicom koju sudbina nije pomazila, a sustav se bahato poigrava?" napisala je. 

Djevojčica 6 i pol godina. Lice porculanski glatko , okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu,...

Posted by Valerija Kanđera on Monday, September 25, 2023

Time je ukazala na ozbiljne probleme u sustavu socijalne skrbi, koji je očito pred pucanjem, 

Sinoć je održana presica u Ministarstvu rada na kojoj je objavljeno da je djevojčica zbrinuta u Centru Slave Raškaj i da je dobro. 

Na jučerašnjoj presici u Ministarstvu tvrdili da su tek jučer saznali da djevojčica više nema kamo

Privremena ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je riječ o djevojčici koja je do sada bila zbrinuta u široj obitelji te je opovrgnula medijske napise da se za djevojčicu smještaj tražio zadnjih pet dana.

Ustvrdila je da je smještaj djevojčici pronađen nakon što je iz vrtića javljeno da dijete više ne može biti u primarnoj obitelji.  

"Riječ je o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske skrbi iz kojeg razloga se ukazala potreba za privremenim smještajem. Ovdje je riječ o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama, gdje smo u zajedničkoj suradnji s ustanovom Slava Raškaj uspjeli i realizirati taj smještaj", rekla je Štritof. 

Upitana kako je moguće da je 31 ustanova odbila primiti djevojčicu, Štritof je potvrdila da su zaprimljeni negativni odgovori, ali je, kaže, činjenica da je riječ o djetetu s teškoćama u razvoju. Štritof kaže i da joj je žao da se preko društvenih mreža i portala objavljuju "ovakve stvari". 

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da je danas došla obavijest iz dječjeg vrtića, temeljem čega je zatražen žurni smještaj. "Stručni radnici su odmah krenuli u pronalazak žurnog smještaja za dijete", istaknula je Mađerić.

Ministarstvo već gotovo tjedan dana zna za problem?

No prema pisanju Jutarnjeg, od prošlog se tjedna zna da djevojčica treba smještaj. Majka joj je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira obitelj najavila je da će djevojčicu u ponedjeljak dovesti u vrtić i da neće doći po nju.

Kako pišu, još prošlu srijedu o svemu je obaviješteno Ministarstvo rada i socijalne skrbi, koje vodi ministar Marin Piletić, no rješenje nisu našli.

Na putu prema drugom domu zvali ih da se ipak vrate u Slavu Raškaj. To nije trajno rješenje?

Stvar je završila tako što su vozač centra, socijalna radnica, psihologinja i djevojčica nakon završetka radnog vremena krenuli u fizički obilazak ustanova. U Domu za djecu Zagreb uputili su ih u obližnji Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj, koji se bavi pružanjem usluga korisnicima oštećena sluha te korisnicima s komunikacijskim teškoćama iz spektra autizma, no tamo više nisu zatekli nikoga od vodstva i stručnih radnika koji bi mogli odobriti prijem djeteta.

Osim toga, Centar Slave Raškaj djecu prima na smještaj samo tijekom radnih dana, a ne i vikendom, pa to ne može biti trajnija solucija. Stručni radnici s djetetom su se uputili prema ustanovi na zagrebačkom Prekrižju, koja je, pak, specijalizirana za brigu o osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj populaciji učenika s teškoćama u razvoju - ali ne i o predškolcima.

Na putu do Prekrižja presreo ih je poziv da se ipak vrate u Slavu Raškaj te da će oni primiti djevojčicu, a da će se za vikend, ako djevojčica ostane tamo, smjenjivati njihovi stručni radnici kako bi se brinuli o djevojčici koja će ondje, čini se, biti jedino dijete.

Problemi s nemogućnošću smještaja djece, liste čekanja...

"Imamo kapacitet za 61 dijete, a trenutačno ih na smještaju imamo 76. Nemamo stručne kapacitete za prijem djeteta s autizmom, osobito u situaciji ovakve prekapacitiranosti kad se ionako suočavamo s ozbiljnim manjkom stručnjaka. Činjenica je da ustanova za manju djecu s autizmom, koliko mi je poznato, ne postoji. Posljedica je to i tzv. transformacije ustanova, zbog čega je dio ustanova za djecu s teškoćama prestao pružati usluge smještaja, a nije pronađena alternativa", rekla je za Jutarnji Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma za djecu Zagreb, koja na problem nemogućnosti smještaja djece, golem pritisak iz cijele države, pa čak i "liste čekanja" upozorava već jako dugo.

U tijeku je, kaže, priprema za otvaranje još jedne ustanove kapaciteta 25 djece na Jarunu, no to ne treba očekivati prije Nove godine.

Prema posljednjim podacima, u domovima je trenutačno 671 dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a u udomiteljskim su obiteljima još 1874 djeteta.

Pročitajte više

 

Pročitajte više