Objavljeni detalji ubojstva banjalučkog biznismena, uhićen još jedan kriminalac

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da je ubojstvo biznismena Slaviše Krunića "ubojstvo s potpisom vlasti" Republike Srpske.

U pucnjavi koja se jučer kasno navečer dogodila u Glamočanima kod Banje Luke ubijeni su banjalučki biznismen Slaviša Krunić i još jedan muškarac, a u razmjeni vatre poginuo je i jedan napadač.

Motiv napada za sada nije poznat, a na mjestu ubojstva očevid obavljaju pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RS-a.

Nekoliko privedenih 

Policija je privela više ljudi koje dovode u vezu s likvidacijom. U tijeku su privođenja osoba koje su posljednjih dana imale kontakt s napadačem Željkom Kovačevićem.

Privedeni su osumnjičeni na širem području Republike Srpske, a u tijeku je pretres objekata koje je koristio Kovačević, javlja ATV.

Prema navodima banjalučkih "Nezavisnih novina", policija je kao osumnjičenika za napad na Krunića uhitila Emilija Baldu koji je, kao i ubijeni napadač Kovačević, osoba s podebljim policijskim dosjeom i ranije je zbog razbojstava bio osuđen na devet godina zatvora.

Sačekuša

Ubojstvo se dogodilo sinoć oko 22:30. Ubojice su sačekale Krunića pred ulazom na obiteljsko imanje u mjestu Jablan kod Trna blizu Banje Luke, a zatim su u njegov automobil ispalile više rafala.

Izvor iz istrage otkriva da je sačekuša bila s dvije različite strane. Napadači su čekali da auto u kojem su bili Krunić i mladić Žarko Pavlović uspori, a zatim su ispucali nekoliko rafala u Krunićevu Toyotu, javlja Al Jazeera.

Slaviša Krunić je u obračunu zadobio teške ozljede vitalnih organa i prebačen je u drugi automobil kojim su ga odvezli u UKC RS, gdje je preminuo.

"Unaprijed pripremljena likvidacija"

"Očigledno je da se radilo o unaprijed pripremljenoj likvidaciji Slaviše Krunića. Točan broj napadača, kao i vrsta oružja iz kojeg su pucali, bit će poznati nakon očevida", ispričao je izvor iz istrage.

Krunić je bio vlasnik više banjalučkih firmi, među kojima i kompanije za zaštitu osoba i imovine Sector Security te lanca pekara Žitopek.

"Ubojstvo s potpisom vlasti", napisao je na Twitteru ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, prenosi novinska agencija Patria.

Poznat identitet napadača

Napadač koji je ubijen prilikom likvidacije Slaviše Krunića je Željko Kovačević.

Banjalučkom ATV-u potvrđeno je da je Željko Kovačević iz Banje Luke ubijen tijekom napada i ubojstva Slaviše Krunića u Glamočanima.

Mediji su 2016. godine objavili da je Željko Kovačević optužen da je od vlasnika poznate banjalučke ćevabdžinice "Kod Muje" Amira Smailagića na ime zelenaških kamata na danu pozajmicu iznudio 24.800 konvertibilnih maraka (oko 12.500 eura).

Kovačević je hapšen i 2011. godine u akciji "Strijelac", kada je policija kod njega pronašla 452 predmeta za koje se sumnjalo da su ukradeni te 20.000 KM (oko 10.000 eura) u falsificiranim kovanicama od po pet KM (2,5 eura).

Zbog toga je u međuvremenu osuđen na pet godina zatvora.

Na osnovu Interpolove tjeralice iz Hrvatske Kovačević je uhapšen zbog razbojništva i pokušaja ubojstva počinjenog 2009. godine, ali je Sud Bosne i Hercegovine donio odluku o puštanju na slobodu jer je utvrđeno da ima bosanskohercegovačko državljanstvo.

Zatvorsku kaznu odležao je samo zbog razbojništva iz 90-ih godina.

"Deklarirani Bosanac"

Slaviša Krunić, ubijeni biznismen, diljem Bosne i Hercegovine zapošljava više od 1.600 ljudi.

Krunić je javno govorio da je Srbin, ali i Bosanac jer je rođen u Bosni i Hercegovini, kao i njegov djed te njegova djeca.

"Ja sam Srbin, ali i Bosanac. Moj otac je rođen tu, moj djed, a i moje dijete. Ja danas živim u Bosni i Hercegovini i moja cijela familija. Ja ne planiram da idem odavde. Želim imati normalan život u ovoj državi. Kako se zvala republika u kojoj sam ja rođen? Bosna i Hercegovina. Ja sam rođen u Bosni i Hercegovini i ja sam Bosanac. Iznerviraju me kada mi kažu 'Kako možeš tako govoriti?' Pa, to je realnost. Ne smeta mi da mi komšija kaže da je Hrvat ili Bošnjak, kao ni kada mi netko kaže da sam Srbin. Kod mene su uvijek upaljena svjetla za sve. Onima kojima to smeta, treba upaliti svjetlo u tunelu", govorio je Krunić.

Pročitajte više