Objavljeni "Memoari" Vladka Mačeka

Zagrebački nakladnik "Dom i svijet" objavio je prvo hrvatsko izdanje "Memoara" Vladka Mačeka (1879.1964.) koji su u nas bili objavljeni "interno" prije nešto više od deset godina. L

Priređivač Boris Urbić (1921.-2001.) smatrao je kako je prvotno izdanje "praktično bilo interno, stranačko, pa treba prirediti novo, ali bez ikakva 'tumačenja' Mačekove politike, jer je u 'Memoarima' sam rekao sve", napominje nakladnik.

Urbić je novo izdanje u dogovoru s obitelji Maček uglavio s nakladnikom u početku 2000.

Američko izdanje Mačekovih "Memoara" prvi je put objavljeno 1957. i nešto je drukčije od hrvatskoga izvornika, jer je dodao oduže poglavlje o povijesti Hrvatske za strane čitatelje, a skratio neke pojedinosti o događajima dvadesetih godina u prvoj Jugoslaviji, piše u predgovoru knjige Mačekov sin Andrej.

Matica se hrvatska 1971. za kratkoga doba prvog daha slobode u Hrvatskoj, kako podsjeća Andrej Maček, zainteresirala za tiskanje "Memoara", ali to se nije dogodilo vjerojatno, kako dodaje, jer se još nije moglo kritički govoriti o komunizmu, poglavito ne o bleiburškim pokoljima 1945.

Po riječima njegova sina dr. Maček je bio jedan od prvih koji je u tiskanoj knjizi iznio te zločine pred svjetsku javnost.

Mačekovi "Memoari" imaju osim predgovora šesnaest poglavlja - od njegova djetinjstva do emigracije nakon Drugoga svjetskog rata.

"Memoari" su jedina knjiga koju je napisao Vladko Maček.

Pročitajte više