Objavljeni novi dokumenti iz Uskoka koji još više sumnjiče borgovce

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ŽIVI ZID učinio je danas javno dostupnim svjedočenje glavnog partnera Alix Partnersa Alastaira Beveridgea USKOK-u, iz kojeg je razvidno da su predstavnici te strane kompanije tijekom ožujka prošle godine imali intenzivne razgovore s više predstavnika Borg grupe u vrijeme dok se pisao Lex Agrokor, odnosno u vrijeme kada su premijer Andrej Plenković i tadašnja potpredsjednica vlade Martina Dalić od javnosti tajili imena skupine koja je pripremala preuzimanje Agrokora.

Beveridge je izvršni direktor AlixPartnersa, glavnog savjetnika za restrukturiranje Agrokora bivšeg vladina povjerenika Ante Ramljaka.

>> OBJAVLJUJEMO NOVE MAILOVE Tko je odabrao glavne savjetnike za spas Agrokora? Pa, Dalićkini momci s hotmaila

Podsjetimo kako je Alix Partners krajem travnja prošle godine, dva tjedna nakon što je Lex Agrokor stupio na snagu, a Ante Ramljak ušao u Agrokor kao posebni vladin povjerenik, dobio posao glavnog savjetnika za restrukturiranje. AlixPartners izabran je 25. travnja, a istog dana kada je Alix potpisao ugovor s Agrokorom, odnosno vladinim povjerenikom Ramljakom, odmah su potpisana još četiri ugovora i to s Texo Managementom, Altera Savjetovanjem i InterCapitalom koji su bili pisci Lex Agrokora i sudjelovali u evaluaciji pristiglih ponuda, te s Komunikacijskim uredom Colić, Laco i partneri koji je angažirala tadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Prvi kontakt je bio s Delićem

Beveridge u iskazu tvrdi da je prvo od borgovaca kontaktirao Marka Delića iz Altere i to još početkom ožujka prošle godine.

"Da, kontaktirali smo Delića jer smo ga poznavali i mislim da je to bilo početkom ožujka 2017. godine", priznao je Beveridge USKOK-u dodajući da su se htjeli uključiti u posao oko Agrokora. U isto vrijeme, nisu kontaktirali nikoga iz Agrokora jer je ta tvrtka bila "u kaosu".

"Mi smo došli u Hrvatsku kada se ukazala mogućnost da bismo mi mogli imati neku ulogu pa smo se susreli s timom iz Altere u ožujku kada se zakon razmatrao, raspravljao ali još nije bio realiziran, a osim Marka (op.a. Delića) susreli smo se i s Branimirom Briceljom koji je njegov partner, a i s Antom Ramljakom i Tomislavom Matićem. Razlog zbog čega smo se susreli s njima bio je taj što je Agrokor tako veliko i komplicirano društvo da ako bismo imali ulogu trebali bismo imati i lokalnu podršku", rekao je Beveridge. Iz iskaza je razvidno kako su predstavnici Alix Partnersa u ožujku prošle godine imali informaciju koja tada nije bila poznata hrvatskoj javnosti, a to je tko su pisci Lex Agrokora. Bolju podršku Alix Partners nije ni mogao imati.

Delić je prezentirao ponude Borgovcima

No zanimljivo je kako se Beveridge u više navrata referira na Delića iz Altere s kojim su se, iščitava se iz iskaza, susretali više puta prije i nakon donošenja zakona. Naime, upravo će Delić u travnju 2017. godine, nakon što su borgovci ušli u Agrokor, napraviti prezentaciju koje su sve ponude stigle za glavnog savjetnika Agrokora i koja je (naj)bolja. To, naravno, nije razvidno iz iskaza USKOK-u, već iz hotmail prepiske koju je objavio Index u jeku afere Hotmail.

Naim, Borg grupa birala je glavnog savjetnika i evaluirala pristigle ponude nakon što je Ramljak ušao u Agrokor 10. travnja, iako tada nisu imali nikakve funkcije unutar te tvrtke. Za glavnog savjetnika nije bilo natječaja, već su se slali upiti.

Predstavnik tvrtke Altera održao je i kratku prezentaciju pristiglih ponuda.

"Općeniti je zaključak da 3 ponude (McKinsey, Alix i E&Y) pokrivaju većinu traženog scopa kvalitetno, dok su dvije ponude (BCG i Roland Berger) jako fokusirane na operational improvements i malo 'tanke' što se tiče vođenja procesa restrukturiranja. Povrh toga, McKinsey je u dosta očitom konfliktu, tako da (po meni) ne dolaze u obzir, iako su ostavili jako dobar dojam na sastanku u četvrtak", napisao je Delić u poruci borgovcima.

Riječ je, inače, o poznatom mailu, na koji će odgovoriti Ramljak riječima: "Svaka čast majstore! Grupa borg, sretan Vam Uskrs! Ponosan sam što jašem s vama!

Odnosno Ramljak je tada prvi puta definirao pisce Lex Agrokora pojmom Borg koji se do donošenja zakona odnosio na Ivicu Todorića, a nakon što su ušli u Agrokor na njih.

Znali su da su preferirani kandidati

Iz iskaza predstavnika Alix Partnersa jasno je i kako su oni prvi sastanak s Ramljakom, tada već službenim predstavnikom Agrokora, imali 13. travnja, tri dana nakon što je ušao u Cibonin toranj. Beveridge tvrdi da ga je upravo Delić nazvao četiri do pet dana nakon tog sastanaka i obavijestio da su "preferirani kandidati". Isto tako, Beveridge priznaje da mu je da mu je gospodin Ante poslao i dopis u kojem mu savjetuje što bi trebalo, kakvo iskustvo, uvrstiti u ponudu.

Već 21. travnja formalno su potpisali ugovor, a počeli su s radom četiri dana kasnije.

Beveridge je u svom iskazu i objavio neke detalje povezane s Ramljakom kojeg je znao od prije.

Podsjetimo da su Ante Ramljak i Tomislav Matić iz tada male nepoznate konzultantske tvrtke Texo Management, Matko Maravić i Tonći Korunić iz brokerske tvrtke InterCapital, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance, Odvjetničko društvo Šavorić i partneri te Zoran Besak iz Zadruge za etično financiranje (ZEF) bili članovi neformalne vladine radne skupine za analizu stanja u Agrokoru, a iz te skupine proizašao je i Lex Agrokor.

Zapisnik by Index.hr on Scribd

Pročitajte više