Objavljeni posljednji spisi pape Benedikta XVI.

Foto: Profimedia

KNJIGA "Što je kršćanstvo", koja donosi posljednje neobjavljene spise pape emeritusa Benedikta XVI., objavljena je na hrvatskom jeziku u izdanju splitskog Verbuma, izvijestila je ta nakladnička kuća.

"To je posljednja knjiga pape Benedikta XVI. i njegova svojevrsna duhovna oporuka, za koju je izričito želio da se objavi nakon njegove smrti", navodi se u priopćenju uz napomenu da je riječ o knjizi prepunoj mudrosti i proizašloj iz srca ovog velikog teologa i učitelja vjere. Benedikt je objavio odreknuće 11. veljače 2013., što je tada šokiralo javnost diljem svijeta.

Vjernicima su dostupna posljednja promišljanja pape Benedikta

Objavljivanjem papinih spisa nastalih u godinama nakon odreknuća, kako se navodi u priopćenju, svim vjernicima bivaju dostupna posljednja duhovna promišljanja Benedikta XVI. o nekim temeljnim temama kršćanstva.

U središtu knjige je "Božje milosrđe koje izvire iz gorljive Očeve ljubavi prema svakom stvorenju, a ističu se i kršćanstva i drugih religija, dijalog Kršćanstva i svijeta, moralni relativizam, euharistija, teologija i reforma liturgije, te uloga svećeništva, tragedija zlostavljanja, ljepota prirode".

Benedikt XVI. upozorava na "dominaciju pozitivističkog razuma u službi tehnike i ekonomije kao i na radikalnu manipulaciju čovjekom u ime tolerancije. Pritom ističe kako je jedina autentična protuteža svakom obliku tiranije i netolerancije sam Krist - i to Krist raspeti".

Pročitajte više

 

Pročitajte više