Ovo su poruke fanatika koji su organizirali upad u školu zbog maski

Screenshot/foto: Zagorje.com

DANAŠNJI upad antimaskera, antivaksera ili kako se to već zove kad ne razlikuješ maske od brnjice, u školu u Krapinskim Toplicama danima je dogovaran u aplikaciji Telegram, u nekoliko grupa, a mi smo pratili jednu od aktivnijih - Crnu listu covid-fašističkih škola i fakulteta. U petak navečer imala je 456 članova.

Poruke u Telegramu su kriptirane te se brišu same od sebe nakon isteka određenog roka. Slovi kao aplikacija popularna i među kriminalcima.

Danas je, podsjetimo, u školu ušlo tridesetak osoba ogorčenih odlukom da djeca moraju nositi maske.

>> Antimaskeri upali u školu u Zagorju, spremačica od šoka završila na hitnoj

Djeca su bila zbunjena, spremačici je pozlilo

"U našu školu upala je skupina ljudi bez maski. Mene su vrijeđali i jedan je čak fizički nasrnuo na mene. Djeca su bila prestrašena i zbunjena, a spremačici je pozlilo od šoka i završila je u bolnici", rekao je ravnatelj škole Samson Stribohar. 

Dodao je kako su nasilno ugurali dječaka bez maske u razred. 

"Nijedan od njih nije nosio masku i sve su nas izložili velikom riziku. Riječ je o tome da je jedan otac našeg učenika osmog razreda okupio svoje pristaše i doveo ih na nenajavljeni prosvjed koji još traje", izjavio je ravnatelj. 

Iza prosvjeda, kako piše Zagorje.com, stoji Kristijan Gaćina, otac jednog učenika koji pohađa školu.

>> VIDEO Dečko u Zagorju ne ide u školu jer njegovom ocu smetaju maske. Došla i policija

U grupi pišu o "štetnim brnjarama"

Gaćinino smo ime zapazili u grupi, netko je prenosio njegove komentare, ali ne često. Grupa se danima puni ogorčenjem zbog nošenja maski u školama, a u centru pažnje je Gaćinin sin, učenik osmog razreda škole u Krapinskim Toplicama. Njega, prema objavama u grupi, "ravnatelj, inače veliki katolik i vjernik (teolog) brutalno diskriminira i ne pušta u školu te mu krši sva njegova prava samo zato što želi slobodno disati, bez štetne brnjare".

Glavni u grupi je skriven, ne piše mu ime. Dijeli pozive na akcije, ponavlja ih, usmjerava gnjev okupljenih. Jednom prema školama, drugi put prema novinarima, treći put prema liječnicima...

Anonimni vođa grupe najavljuje da će protiv prosvjetara pokrenuti akcije kakvima se ne nadaju

Navodi da će grupa biti javna "jer je cilj javno popisati i škole i ravnatelje i profesore koji sudjeluju i sprovode covid-religiju u bilo kojem već poznatom i diskriminirajućem obliku". Objašnjava i tehniku prokazivanja nepoćudnog nastavnog osoblja: "Upisujte ih na sljedeći način: 1. Naziv škole i adresa 2. Ime i prezime ravnatelja/ice 3. Ime i prezime pojedinih profesora (sve morate ovako numerirati uredno) 4. Opis događaja. Zatim ćemo, osim javne lustracije istih, poduzimati određene ciljane akcije kakvima se ni ne nadaju." 

Dodao je i ovo: "Nećemo na svome tlu ispisivati djecu iz škola, nego otjerati van covid-zlostavljače i zaposliti prave prosvjetare!"

Danima je dijelio isti poziv na okupljanje danas u 12 sati pred školom u Krapinskim Toplicama i to, kako je pisao, u znak podrške učeniku Nikoli "za ulazak u školu bez štetne maske i normalno pohađanje nastave, bez diskriminacije i prisile na nošenje štetne brnjare". Tražio je potvrđivanje dolaska na protest, izražavao nezadovoljstvo zbog, po njegovu sudu, nedovoljnog odaziva.

Kulminacija akcije u osnovnoj školi

Često je objavljivao motivirajuće poruke. Naprimjer, jučer: "NAREDBA NARODA VLADI RH. U tijeku je velika akcija građana Hrvatske koja naređuje Vladi RHR da odmah prestane sa tiranijom i fašizmom nad svojim narodom. Priključite se!"

Sinoć je, nadalje, najavio: "Večeras ćemo posložiti akcije za sutra tako da se ne gubite u grupi."

Kulminacija je, dakako, uslijedila danas. Upad u školu izravno je prenošen, dijeljene su fotografije okupljenih, izražavana sreća jer je Nikola ušao u školu bez maske i nada "da će ovo pokrenut domino efekt".

Anonimni je često objavljivao mail adrese župe u Krapinskim Toplicama i poticao sljedbu da protiv ravnatelja škole u Krapinskim Toplicama piše uredu zagrebačkog nadbiskupa. "I Bozanić mora biti upoznat s ovim slučajem i oduzet mandat kvazi-ravnatelju", napominje anonimni.

"Ako ovo dokrajčimo, padaju i drugi"

Anonimni usmjerava akciju protiv škole u Krapinskim Toplicama, upozorava da se pazi na stil pisanja, "bez prijetnji", poziva da onaj tko može telefonira, ostale poziva na slanje mailova. "Bitno je srušiti jednu školu da se val pokrene", naglašava, pa malo kasnije objavljuje poruku punu crvenih uskličnika.

U njoj poziva da se zove Ministarstvo obrazovanja, "Biskupija, Nadbiskupija, Inspekcija u obrazovanju."

"Imamo još malo vremena, idemo napravit pritisak do kraja da se ravnatelj sabere. Ako ovo dokrajčimo, padaju i drugi. Smijenite sramotnog politički instruiranog ravnatelja, procesuirajte ga i pustite Nikolu u školu te skinite štetne brnjare svim učenicima", odlučan je anonimni, a oko 14:30 požuruje da se telefonira jer se bliži kraj radnog vremena.

Njega i družinu posebno je iznervirao izvještaj o upadu u školu objavljen na portalu Zagorje.com. Prozvali su autora Ivana Kovačića i objavili mu broj mobitela uz poziv da ga se zove i osudi "montirani malograđansko-politički članak!" Da, baš tako piše.

Izvjesna Ana traži novinarovu sliku, Branka svjedoči da ga je nazvala i popričala s njim pa potiče ostale: "Ajde pritisnite ga malo ljudi, još malo pa puče ko kokica."

Nakon 15 opet anonimni, sad poziva družinu da piše mailove, crkvi i prosvjetnim institucijama. Cilj im je smijeniti ravnatelja škole i točka. Petra piše kako treba izgledati mail koji se šalje. U tekstu poziva na slučaj Gaćinina sina, tvrdi kako nošenje maski nije propisano nijednim zakonom i protivno je Ustavu RH - da, piše da su maske antiustavne - apelira da se malome od ponedjeljka omogući nesmetan ulazak u školu...

Anonimni ne voli medije. Prekjučer je napisao: "Kristijan je bio odličan sada u dnevniku Nove TV! Pratite HRT sada i javite! Lagali su da je snimao drugu djecu! To je ravnatelj podmetnuo! Sad ćemo ići u akciju na CZSS! Vi večeras navalite na Novu TV - pišite im da su snimili grozan, pristran prilog."

Novinari su "gamad" i "lešinari"

Neka gospođa se odmah slaže: "I meni je odmah bilo jasno da je prilog išao u korist ovog ološa od ravnatelja. Prilog je katastrofalan i sramotan. Gamad je opet okrenula vodu na svoj mlin. Lešinari." Netko treći traži kontakte urednika Nove TV, jedan se hvali brojem "od frajera RTL Potraga".

Pa anonimni: "Ova novinarka (Nova Tv) snimila je pristran i naručen prilog protiv učeničkih i ljudskih prava! Pišite joj!" On objašnjava kako cilj grupe nije ishođenje liječničkih potvrda o nenošenju maski, jer "ne trebamo ničiju dozvolu za normalan život i osnovne ljudske potrebe".

Nižu se poruke podrške. Jedan je šalje iz Njemačke. Potom se neka majka hvali da joj je kći puštena u školu bez maske, jednoj žao što su joj prava djece pogažena jer je "hitlerici na ulazu" na ortopediju na Šalati rekla da oni ne nose masku, pa su pregledani vani "iza kontejnera za trijažu".

Stanovita Bernarda ima neobičnu fiksaciju na Ivanu Pavić Šimetin, kaže kako je cijelo ljeto najavljivala "da će nam prisilno cijepiti djecu kao stoku po torovima, masovno... kao što su nas nekad boli bez ikakve obavijesti, bez ičega, samo su došli u škole i zabijali su igle", pa snima svoje pozive Hrvatskom zavodu za javno zdravstvu i pokušaje da dođe do Pavić Šimetin.

U grupi ne manjka prijetećih tonova, najavljuju "crnu listu" liječnika

Druga najavljuje da će se njezina osmoškolka od ponedjeljka priključiti borbi i objavljuje fiksne i brojeve mobitela čelnih osoba osnovne škole u Pregradi.

U grupi ne manjka prijetećih tonova.

Neki momak nazvan je ološem i izbačen nakon dva-tri komentara u kojima upozorava na opasnost od covida-19. Ima i tragikomičnih komentara. Naprimjer: "Slažem se, liječnik nije bog. I nemojte govoriti doktor, jer je malo njih zaista doktor znanosti. To je isto jedno breme Hrvata što liječnike zovemo doktorima."

Anonimni profil čije objave daju ton cijeloj grupi u jednoj objavi upozorava kako će i liječnike morati "na jednu crnu listu popisivati".

I tako, danima se traže brojevi mobitela i mail adrese liječnika, novinara, nervozna sekta pridržava pravo na "drugačije mišljenje", ali ga rado uskraćuje drugima. Premda mjere protiv covida-19 često uspoređuju s fašizmom, ima u njihovoj nezdravoj isključivosti, višku energije, manjku pameti i fokusiranosti na pogrešne mete nešto od fanatizma spremnog na akciju kakvog nije manjkalo uoči pojave pravog fašizma.

 

Pročitajte više