Objesio se nevjenčani suprug majke Ive Majoli

JUČER kasno poslijepodne objesio se Tarik Murano, nevjenčani suprug Dragice Majoli, majke hrvatske tenisačice Ive Majoli.

Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba za Index je potvrdila događaj ističući kako se okolnosti još uvijek utvrđuju.

Navodno nije pronađena nikakva oproštajna poruka, a niti ne postoje indicije koje bi upućivale na to da se radi o ubojstvu. Policija je u stan Dragice Majoli došla iza 18 sati nakon anonimne dojave.

Tarik Murano i Dragica Majoli živjeli su zajedno osam godina. Murano, pravim prezimenom Muranović, kako su pisali mediji prije desetak godina, bavio se preprodajom antikviteta i umjetnina, a navodno  i upadao u velike dugove. Bio je vrlo naočit i uglađen gospodin, kažu ljudi koji su ga poznavali.

Muranović bio prevarant s više identiteta

Tarik Muranović prije šest godina imao je problema sa zakonom. Optužen je da je prevario brojne slikare, među kojima su Ivan Lacković Croata, Đuro Pulitika, Mladen Veža, Ivo Šebalj, Željko Kipke, Mersad Berber i drugi.

Na prijevaru je posudio ukupno 35 slika i grafika, govoreći slikarima da su mu njihova djela potrebna za izložbe diljem Europe, te za umjetničke i znanstvene projekte na kojima je radio.

Slikari su mu, uglavnom, vjerovali, a tek kasnije je otkriveno kako je Muranović imao više identiteta. Predstavljao se kao Andrej Novaković, profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Anđelko Novaković iz Hrvatskog leksikografskog zavoda, Ivan Muratović, docent s Likovne akademije u Sarajevu, Ivan Filipović, profesor s Filozofskog fakulteta u Amsterdamu, Krešimir Mikić iz Sarajeva, doktor Ivan iz HDZ-a u Mostaru.

Mladen Veža mu je početkom rata u BiH darovao jednu sliku "za pomoć studentima Likovne akademije u Sarajevu", a desetak godina kasnije Muranović mu se predstavio kao izaslanik europskih stručnjaka koji proučavaju njegova djela. Za potrebe "proučavanja" u Amsterdamu posudio mu je pet slika vrijednih 250.000 kuna, koje Muranović nikada nije vratio.

Đuru Politiku varalica je prevario za tri slike vrijedne 450.000 kuna, rekavši mu kako Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti priprema leksikon u koji on nije uvršten, ali će to on ispraviti. Za "procjenu komisije" zatražio je prvo jednu, pa onda još dvije Pulitikine slike.

Neke od "posuđenih" slika, policija je 2002. godine našla u zagrebačkome stanu Tarika Muranovića, među kojima su bile i dvije krivotvorene grafike Mersada Berbera.

H.A./M.T.
Foto: L.T.

Pročitajte više