Obljetnica akcije "Zelena tabla-Male Bare" i Dan grada Ploča

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Pločama danas je završeno višednevno obilježavanje 13. obljetnice akcije "Zelena tablaMale Bare" i Dan grada.

Akcija, u kojoj je 14. rujna 1991. osvojena vojarna tadašnje JNA u Malim Barama, prva u Hrvatskoj, izvedena je pod zapovjedništvom general bojnika Petra Šimca.

Na svečanosti je Nagrada grada Ploča za životno djelo uručena pločanskom svećeniku don Petru Mikiću za 35 godina obnašanja svećeničke službe u gradu na ušću Neretve, a uručene su i osobne i skupne nagrade. O dosadašnjim postignućima i budućim razvojnim planovima grada govorio je gradonačelnik Ante Karamatić, a o tijeku oružane akcije njezin zapovjednik general bojnik Petar Šimac.

U okviru svečanosti u gradskom Poglavarstvu priređen je prijem na kojem su bili predstavnici pločanskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a gradonačelnik Ante Karamatić primio je obitelj Ante Vrdoljaka, vozača splitskog Jadrantransa iz Sinja, koji je poginuo ispred vojnog skladišta u Malim Barama.

U znak sjećanja na taj događaj, koji se obilježava i kao Dan grada, ispred Središnjeg križa na gradskom groblju "Laniština", u spomen-parku u Pločama i na mjestu pogibije Ante Vrdoljaka u Malim Barama položeni su vijenci i zapaljene svijeće.



(Hina) xtc ydd

Pročitajte više