Obljetnica oslobođenja Dalmacije od fašizma: Nova vlast mora vratiti dostojanstvo antifašističkoj borbi

DANAS se diljem Dalmacije obilježava 67. obljetnica oslobođenja ove regije od fašizma, a središnja svečanost održat će se u šibenskom HNK.

U Krešimirov grad bi trebalo stići preko 300 dalmatinskih antifašista iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

Tajnik Zajednica udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije Slavko Matić kazao je kako je ta manifestacija prilika da se svi zajedno "prisjetimo tisuća boraca i žrtava koji su dali život u antifašističkoj borbi".

Matić je podsjetio kako je Šibensko-kninska županija u Narodnooslobodilačkom ratu dala oko 32.000 boraca, te da Zajednica udruga antifašističkih boraca u toj županiji danas broji oko 200 članova.

Čelnici Zajednice zalažu se da se što više mladih učlani u antifašističke grupe. Međutim, problem je u tome, objašnjava Matić, što se mladi ljudi boje biti članovi Saveza antifašista jer bi mogli izgubiti radna mjesta. Izrazio je nadu da bi se to moglo promijeniti promjenom izvršne vlasti u Hrvatskoj, koja bi u vezi s tim "mogla stvoriti drugačiju klimu" i vratiti dignitet antifašističkoj borbi.

Pročitajte više