Obnavlja se dionica pruge Zabok - Krapina za 13.5 milijuna eura

Foto: Hina

Počela je obnova željezničke pruge na dionici Zabok - Krapina, projekt je vrijedan više od 13.5 milijuna eura, a radilište u Štrucljevu danas su obišli gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

Obnova dionice duge 16 kilometara obuhvaća kompletnu zamjenu tračnica i pragova, obnovu kolničke konstrukcije na željezničko-cestovnim prijelazima, ugradnju novih pružnih oznaka te prateće radove na elektroinstalacijama.

Izvođač je tvrtka Swietelsky d.o.o., a rok završetka je šest mjeseci.

Gradonačelnik: Očekuje se da će pruga u funkciji biti na proljeće

Gradonačelnik Gregurović naglasio je kako je ovo važan korak za Krapinu te podsjetio da je početkom godine obustavljeno prometovanje željezničkom prugom zbog izuzetno lošeg donjeg ustroja, a prijevoz putnika organiziran je autobusima.

Istaknuo je da je, nakon apela upućenih prema HŽ infrastrukturi i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, uslijedila brza reakcija, osigurana su sredstva, raspisan natječaj i radovi su brzo krenuli.

"Očekuje se da će pruga u funkciji biti na proljeće, a osim toga, povećat će se brzina na samoj pruzi, što je posebno važno. Ovaj prvi korak je jako velika stvar za sve građane koji žive na ovom potezu. Kao član saborskog Odbora za promet, potičem takve projekte i revitalizaciju lokalnih pruga", kazao je Gregurović.

Izrazio je zadovoljstvo što se priprema i dokumentacija za projektiranje i elektrifikaciju pruge prema Krapini.

Osiguran kredit od 800 milijuna eura za remonte i rekonstrukciju lokalnih pruga

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić naglasio je kako po obimu i vrijednosti ovaj projekt nije velik kao neki projekti koje HŽ provodi na glavnim koridorima, ali da je iznimno važan i za HŽ infrastrukturu i za ovaj zagorski kraj. Dodao je da je zadnji remont na ovoj pruzi napravljen prije 34 godine.

"Mi smo ove godine uspjeli osigurati kredit od 800 milijuna eura za remonte i rekonstrukciju lokalnih pruga koje nije moguće financirati iz EU fondova. Sljedećih deset godina nas svakako očekuje puno posla, kako na koridorskim tako i na lokalnim prugama, a planiramo uložiti oko 6 milijardi eura i time ćemo obnoviti i rekonstruirati oko 40 posto mreže željezničke infrastrukture", istaknuo je Kršić.

Dodao je kako će na svim dionicama pruge biti povećana ne samo brzina već i sigurnost te istaknuo kako vjeruje da će nakon obnove i na ovoj, kao i na drugim dionicama, biti više vlakova.

Pročitajte više