Obnovljen postupak protiv HDZ-ovog Lucića za davanje mita novinaru

Foto: FaH

VRHOVNI SUD je na ponovno odlučivanje vratio postupak u slučaju HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića za davanje mita novinaru Dragi Hedlu, doznaje Index.

U travnju prošle godine osječki Županijski sud nepravomoćno je obustavio postupak protiv HDZ-ovog zastupnika Lucića jer "djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo", odnosno da novinar Hedl nije imao "svojstvo odgovorne osobe". USKOK se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu, a njihova žalba je uvažena.

Vrhovni sud u svom rješenju naglašava kako je pogrešno utvrđeno kako Hedl, odnosno novinari, ne mogu biti odgovorne osobe pa se zbog toga ne može raditi o kaznenom djelu. Zanimljivo je i da je Vrhovni sud ukazao kako će se u ponovljenom postupku morati jasno očitovati radi li se u slučaju Lucića o nezakonito pribavljenom dokazu, odnosno USB sticku, s tajno snimljenom snimkom razgovora.

Podsjetimo, USKOK je u ožujku prošle godine podigao optužnicu protiv Lucića zbog sumnje da je 26. srpnja 2017. godine u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Tužiteljstvo je Lucića teretilo da je novinaru Hedlu rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju radi te da novac "nije u pitanju", a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne budu objavljene.

Istraga protiv Lucića pokrenuta je nakon što je saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo u rujnu 2017. godine jednoglasno Luciću skinulo zastupnički imunitet te dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka. No istraga je postala pravomoćna tek u studenom te godine i to nakon žalbe USKOK-a i odluke Izvanraspravnog vijeća jer je sudac istrage ranije tvrdio da Hedl nema status odgovorne osobe, odnosno da nema kaznenog djela.

Kao što smo napisali u uvodu, u travnju je osječki Županijski sud nepravomoćno obustavio postupak, no sada je odlukom Vrhovnog suda obnovljen.

Pročitajte više