Obnovljena Caravaggiova meduza vraćena galeriji Uffizi

´MEDUZA´, slavna Caravaggiova slika, oštećena u eksploziji u svibnju 1993. u Galeriji Uffizi u Firenci, vraćena je muzeju nakon restauracije.

Slika u obliku kružnog štita promjera 55 centimetra predstavlja glavu muškarca čija se kosa sastoji od zamršenih zmija i guja.

´Caravaggio je prikazao pogled smrti, uhvativši trenutak u kojem osuđenik, kojem je upravo odrubljena glava, više ne pripada svijetu živih, ali još nije pristupio svijetu mrtvih´, izjavio je superintendant firentinskih muzeja Antonio Paolucci, dodajući da je ´autor možda prisustvovao smaknućima koja su se provodila u Rimu na trgu Campo dei Fiori´.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1573.-1610.) naslikao je slavno djelo kad mu je bilo 27 godina. Slika je oštećena u podmetnutoj eksploziji u svibnju 1993. godine.

Restauracija je stajala 250.000 eura, a u njoj su sudjelovali stručnjaci s 350 sveučilišta iz cijeloga svijeta, uključujući povjesničare, tehničare, zoologe (zbog zmija koje tvore kosu) i liječnike (radi studije odrubljene glave iz perspektive medicine i psihologije).

Djelo je Ferdinandu I. Mediciju darovao kardinal Francesco Maria del Monte, Caravaggiov zaštitnik.

Slika će ostati izložena do sredine siječnja iduće godine u dvorani 38, a zatim će biti vraćena u dvorane gdje su izložena i druga Caravaggiova djela.

U atentatu 27. svibnja 1993. u Galeriji Uffizi poginulo je pet osoba, a 37 ih je ozlijeđeno. Bio je to jedan u nizu atentata kakvi su zabilježeni i u Rimu ispred crkve Sv. Ivana Lateranskog i u Milanu, a za koje se optužuje mafija koja je željela ´uplašiti Državu i Crkvu´ nakon uhićenja nekih povijesnih mafijaških šefova te posjeta Pape Ivana Pavla II. Siciliji kad je mafiji uputio oštru kritiku.

Pročitajte više