Obnovljena Internet stranica Ustavnog suda dostupna javnosti

U USTAVNOM sudu predstavljena je obnovljena Internet stranica tog suda koja je od danas dostupna javnosti.

Na Internet adresi , uz mnoštvo podataka o sudu, sucima, najbitnijim domaćim i stranim ustavnopravnim dokumentima i konvencijama, može se naći i više od 400 odluka Ustavnog suda, ocjena ustavnosti i ustavnih tužbi na hrvatskom i engleskom jeziku.

Zamjenica predsjednika Suda Jasna Omejec rekla je da je najveći broj objavljenih odluka doneseno u posljednje tri godine, a manji broj od ranije i to uglavnom one koje su zbog važnosti bile prevedene i dostavljene Venecijanskoj komisiji Vijeća Europe.

Odluke su odabrane na temelju njihove važnosti za Ustavni suda ali vodilo se računa i o zanimanju javnosti, objasnila je Omejec.

Na stranici su objavljene i e-mail adrese ustavih sudova u svijetu.

Projekt obnove Internet stranice novčano su pomogli norveška vlada i OESS, a u potpunosti je izrađen u Ustavnom sudu uz pomoć dizajnerske tvrtke odabrane javnim natječajem.

Osim predstavljanja web stranice, Ustavni je sud danas održao i svoju redovnu sjednicu na kojoj je kao nedopušten odbačen prijedlog za ocjenu ustavnosti četiri ugovora Hrvatske sa Svetom stolicom jer Ustavni sud nije nadležan za ocjenu suglasnosti neratificiranih ugovora. Naime, osporavana je ustavnost sadržaja tih Ugovora, ali ne i Zakoni o njihovoj ratifikaciji.

U Ustavnom se sudu radi na više prijedloga za ocjenu ustavnosti ugovora sa Svetom stolicom u kojim se, među ostalim, tvrdi da se njima narušava ravnopravnost vjerskih zajednica i autonomija sveučilišta.

Sudac Željko Potočnjak izuzeo se od glasovanja prilikom odlučivanja o Odluci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i otkupu staža za svećenike, redovnice i redovnike iz 1999. jer ju je potpisao kao predsjednik vijeća HZMO-a.

Ustavnost Odluke osporavana jer je bila retroaktivna, a prema Ustavu podzakonski akti ne mogu biti retroaktivni.

Ustavni sud obustavio je odlučivanje o prijedlogu za ocjenu ustavnosti Odluke HZMO-a jer je ona u osporenom dijelu već prestala važiti. Zahtjevi za dokup staža mogli su se, naime, podnosit do kraja 2000.

Pročitajte više