Obrana podnijela hitni zahtjev ICTY-ju za pregled Blaškića

BRANITELJI generala Tihomira Blaškića podnijeli su u ponedjeljak Haškom sudu hitni zahtjev za neovisnim liječničkim pregledom bivšeg zapovjednika Operativne zone Središnja Bosna, čije se zdravstveno stanje unatoč godinu dana liječenja nije popravilo.

Zahtjev je povjerljive naravi, kazao je odvjetnik Anto Nobilo, napominjući da može reći da je obrana, na temelju neovisnog stručnog mišljenja uglednog zagrebačkog liječnika dr. Rajka Ostojića o dosadašnjem medicinskom tretmanu i potrebi provođenja dodatnih pretraga, zatražila da sudsko vijeće formira neovisni liječnički tim koji će pregledati generala Blaškića.

Obrana je o neodgovarajućem liječenju izvijestila hrvatsku Vladu, kazao je Nobilo, kako bi i RH u skladu s konzularnim ovlastima, koje proizlaze iz Bečke konvencije, poduzela potrebne mjere radi osiguranja odgovarajuće medicinske skrbi za hrvatskog državljana koji se nalazi u stranom zatvoru.

Blaškić je u pritvoru Haškog suda gotovo osam godina a njegove zdravstvene tegobe započele su prije nešto više od godinu dana i manifestirale su se od tada krvarenjima nepoznatog uzroka iz gastrointestinalnog trakta, posljedičnom anemijom i općom slabošću. Na posljednjoj raspravi, održanoj u prosincu, Blaškić je bio vidno blijed.

"Ovo nije pravni manevar i pokušaj izvlačenja generala Blaškića. Mi želimo da se utvrdi točna dijagnoza i primijeni odgovarajuće liječenje - a neka liječnička struka kaže gdje je to najbolje obaviti", rekao je Nobilo.

Dr. Ostojić predložio je obavljanje dodatnih pretraga u osposobljenim institucijama u Nizozemskoj ili Hrvatskoj.

Nobilo je kazao kako je dr. Ostojić spreman otići u haški pritvor i pregledati Blaškića ukoliko tako odluči sudsko vijeće.

Obrana je zatražila i što hitnije održavanje statusne konferencije na kojoj bi se razmotrilo Blaškićevo zdravstveno stanje te predložila da na njoj, ako sudsko vijeće to želi, prisustvuje i dr. Ostojić.

General Blaškić nepravomoćno je osuđen na 45 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene nad muslimanskim stanovništvom Srednje Bosne tijekom rata u BiH.

(Hina) xps ysd

Pročitajte više