Obrat u slučaju "Hercegovačka banka"

BIVŠI ministar obrane Federacije Bosne i Hercegovine Miroslav Prce odlučio je priznati krivnju po dijelu optužnice koja ga tereti za pronevjere povezane s poslovanjem "Hercegovačke banke" iz Mostara za što bi trebao dobiti nižu zatvorsku kaznu od propisane u slučaju da mu se krivnja dokaže tijekom suđenja, potvrdili su u srijedu zastupnici optužbe i obrane.

Prce je zajedno s bivšim članom Predsjedništva BiH Antom Jelavićem te članovima uprave "Hercegovačke banke" Miroslavom Rupčićem, Ivicom Karlovićem i fra Ivanom Ševom, optužen za zloporabu financijskih sredstava koje je kao pomoć hrvatskom narodu u BiH osiguravala Vlada Hrvatske.

Kanadski tužitelj John McNair koji vodi postupak protiv Jelavića i ostalih kazao je u srijedu u Sarajevu pred članovima tročlanog sudbenog vijeća da je Prce pripravan priznati krivnju zatraživši suglasnot za održavanje formalnih pregovora.

Postojanje nagodbe s tužiteljstvom odmah je potvrdio i Prcin odvjetnik Žarko Bulić.

"Potvrđujem navode tužitelja da je postignut sporazum o priznanju krivnje i tražim da se on sutra razmatra", kazao je Bulić.

Britanski sudac Michael Simmons koji predsjeda sudbenim vijećem zaduženim za slučaj "Hercegovačka banka" suglasio se s prijedlogom tužiteljstva i obrane Miroslava Prce zakazavši za četvrtak raspravu o sporazumu o priznanju krivnje.

Neslužbeno se doznaje da je Prce iskazao spremnost prihvatiti one navode optužnice koji ga terete da je kao ministar obrane propustio osigurati učinkovit nadzor nad financijskim poslovanjem Ministarstva preko kojega su obavljane brojne transakcije s "Hercegovačkom bankom".

Prema nekim pretpostavkama, Prce bi mogao biti osuđen na kaznu do pet godina zatvora.

Prcin odvjetnik Bulić istodobno je u srijedu članovima sudbenog vijeća uputio službeni zahtjev za prekid daljeg sudjelovanja u postupku obrane, odmah nakon prihvaćanja sporazuma o krivnji.

"Zaključio sam da je moje dalje angažiranje u obrani nesvrsishodno zbog dosadašnjeg tijeka postupka", kazao je Bulić.

On je pri tom istaknuo kako je sa svojim branjenikom, bez obzira na ovakvu odluku, zadržao dobre odnose.

Povlačenje iz procesa "Hercegovačka banka" odmah su službeno potvrdili i Jelavićevi i Ševini odvjetnici Josip Muselimović, Nikica Gržić i Senka Nožica dok je Marko Martinović iz Mostara dobio suglasnost Rupčića i Karlovića da ih nastavi zastupati.

"Nakon odbijanja svih naših ranijih prigovora, mislimo da sudjelovanje u daljnjem tijeku postupka nema nikakve svrhe", kazao je sucima Muselimović objašnjavajući da su on i njegovi kolege sada uvjereni da ne mogu pružiti nikakvu pomoć Jelaviću te ga stoga žele osloboditi daljnjih troškova.

Muselimović je najavu priznanja krivice od strane Miroslava Prce prokomentirao kao "senzacionalni događaj" koji bi mogao značajno utjecati na daljnji tijek suđenja.

Sudac Simmons prihvatio je odluku četvoro odvjetnika o povlačenju iz suđenja u slučaju "Hercegovačka banka" i najavio da će sam odrediti nove zastupnike obrane ne učine li to optuženi koji su ostali bez branitelja.

Sudac Simmons najavio je početak iznošenja uvodne riječi tužbe za 14. listopada dok bi se prvi svjedok na sudu trebao pojaviti 18. listopada.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više