Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske: Kazne su neprihvatljive, pogotovo malima

Ilustracija: Shutterstock

OBRTNIČKA komora Splitsko-dalmatinske županije oglasila se povodom visokih inspekcijskih kazni zbog poskupljenja. Kažu da su kazne neprihvatljive te da su spremni pružiti besplatnu pravnu pomoć.

"Od vlade i inspektorata očekujemo istinsku zaštitu"

"Ovim putem želimo javno upozoriti nadležne institucije da su kazne obrtnicima, a posebno malima poput primjerice frizera, cvjećara i dijela ugostitelja, u potpunosti neopravdane. Činjenicu da Državni inspektorat 'štiti' građane na način da zbog nekoliko centi obrtnicima izriče kazne od nekoliko tisuća eura, smatramo u potpunosti neprihvatljivom.

Tim više što je sasvim jasno da su tijekom proteklih mjeseci ulazni troškovi obrtnika drastično povećani uslijed inflacije. Shodno tomu, organizirat ćemo besplatnu pravnu pomoć u pisanju prigovora obrtnicima kojima su izrečene kazne tijekom provedenih inspekcijskih nadzora", navode u priopćenju.

"Cijene su značajno iznad službene stope inflacije"

"Od Vlade i Državnog inspektorata očekujemo istinsku zaštitu hrvatskih građana u kontekstu 'divljanja' cijena velikih trgovačkih lanaca kao i najavljenog te evidentno koordiniranog povećanja cijena usluga telekomunikacijskih divova. Svjedoci smo da su proteklih nekoliko mjeseci cijene niza prehrambenih proizvoda neophodnih za svakodnevni život povećane značajno iznad službene stope inflacije.

S druge strane, cijene usluga i proizvoda hrvatskih obrtnika i dalje su među najnižima u Europskoj uniji. Stoga, u duhu slobodnog tržišta, smatramo da građani i bez 'pomoći' Vlade sami mogu odabrati gdje će kupiti cvijeće, napraviti frizuru ili popiti kavu kako bi uštedili nekoliko centi", zaključuje komora u priopćenju koje potpisuje njen predsjednik Ivan Gotovac.

 

Pročitajte više