Obuljen Koržinek: Ivan Kožarić bio je rijetka ptica slobode

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

MINISTRICA kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u sućuti u povodu smrti akademika Ivana Kožarića istaknula je da je Kožarić bio i jest jedan od najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, koji je ustrajno izbjegavao jasna stilska određenja i doista bio "rijetka ptica slobode".

U povodu odlaska istaknutoga hrvatskog umjetnika i akademika Ivana Kožarića ministrica Obuljen Koržinek uputila je u ponedjeljak izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno.

"Ivan Kožarić bio je potpuno neopterećen umjetničkim pravcima, suvremenim trendovima, formalnim određenjima. Prepoznatljivost i svaku naznaku sustava doživljavao je kao sputavanje kreativnosti, prijetnju gubitka sadržaja, ograničavanje samog smisla umjetničkog čina", stoji u sućuti.

Kožarić je, istaknula je ministrica, u svom umjetničkom radu izborio široko područje slobode. Svoje skulpture nazivao je ponekad "privremenima", platna je sjekao i izrezivao, materijale gužvao i nemarno slagao na hrpe, otpatke miješao s gotovim skulpturama, gestom oslobođenom stiska kanona i stila, nedosljedno dosljedan samo sebi i svakodnevnoj igri promatranja svijeta oko sebe, stvarao je nova značenja.

"Kanta smeća, plast sijena, zagrebačko nebo, drveni 'kozlići', kuhinjski lonci, staklenke za krastavce, mijenjajući njihovu funkciju, kroz proces demistifikacije umjetnosti, u njegovim majstorskim rukama gotovo banalni predmeti postaju umjetničkim znakom", podsjetila je.

"Doista, bio je rijetka ptice slobode"

Ministrica je istaknula kako ćemo Kožarića pamtiti i kao čovjeka neopterećenog veličinom svoje umjetničke pozicije, duhovitog, otvorenog, uvijek na strani dobra, okrenutog simbolima sunca, blještave svjetlosti, plavog neba i zlatnih odbljesaka, uronjenog u kozmos - doista, bio je rijetka ptica slobode.

Spomenula je i riječi velikog umjetnika: "Moje nastojanje da ostajem otvoren prema kozmosu, prema ljudskosti, prema kreativnosti koju svaki čovjek manje ili više posjeduje. Samo se treba otvoriti. To je moja, čini se, osnovna odlika."

Hrvatska i svjetska suvremena umjetnost bit će trajno obilježena Kožarićevim radom koji ćemo istraživati u njegovu ateljeu u Muzeju suvremene umjetnosti ili susretati se s njegovim skulpturama u javnim prostorima koje su uvijek, istaknula je ministrica, kao i cijeli njegov rad, značile uspostavljanje komunikacije i izazova, aktiviranje silnica, čudesnog magnetizma.

Rijetki su umjetnici čiji radovi nam s toliko jednostavnosti znaju izmamiti osmijeh, učiniti nas sretnima, istaknula je Obuljen Koržinek. Dodala je da pamtimo fotografije: Kožarić, list papira, jednostavne poruke: Sretan sam da sam sretan. Presretan sam da sam sretan. Oduševljen sam da sam sretan.....

"Sretni smo i mi jer pripadamo generaciji koja ga je imala za suvremenika pa ćemo se, premda je napustio ovaj naš fizički svijet, sjećati velikog čovjeka i velikog umjetnika, Ivana Kožarića, s osmijehom koji nam svojim životom i svojim djelom ostavlja u naslijeđe", stoji u sućuti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek u povodu smrti akademika Ivana Kožarića koji je umro u nedjelju u 100. godini.

Pročitajte više