Obustavljena odluka o smanjenju prava roditelja odgojitelja

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

VISOKI upravni sud ponovno je obustavio izvršenje odluke koja regulira status roditelja odgojitelja u Zagrebu.

Obustavljene su izmjene koje je gradska uprava donijela nakon što je prva odluka o smanjenju prava roditelja odgojitelja pala na istom tom sudu.

Obustava stupa na snagu odmah, no radi se o privremenoj mjeri jer će sud konačnu odluku o zakonitosti donijeti tek za nekoliko mjeseci.

"Postupak je složen imamo puno činjenica koje trebamo utvrditi. Još trebamo zatražiti očitovanja grada, tako da nikako nije sada prejudicirana odluka da će ova odluka biti zakonita ili ne. To ćemo u postupku na miru riješiti do kraja veljače ili ožujka", rekla je Ljuljana Karlovčan Đurović, sutkinja Visokog upravnog suda RH, prenosi HRT.

Grad: Nije se odlučivalo o zakonitosti

Stigla je rekacija Grada Zagreba.

"Bitno je napomenuti da se radi o obustavi izvršenja Odluke Grada Zagreba o izmjeni mjere roditelj-odgojitelj, a ne o odlučivanju o zakonitosti gradske Odluke. Sama obustava izvršenja izmijenjene Odluke u ovom trenutku ne mijenja ništa značajno za Grad, jer prve promjene za korisnike mjere roditelj-odgojitelj nastupaju tek u travnju sljedeće godine. Izuzetno je važno da je Visoki upravni sud (VUS) u obrazloženju naveo da obustavom izvršenja ne prejudicira odluku o zakonitosti.

Grad Zagreb dao je svoja očitovanja na traženje VUS-a te će, ako bude potrebno, dati i dodatna očitovanja na traženje Suda. Pozdravljamo najavu da će odluku o zakonitosti same Odluke Grada Zagreba VUS donijeti krajem veljače ili početkom ožujka 2023. godine. Grad Zagreb i dalje smatra da je Odluka Grada u potpunosti zakonita, pravična i u skladu s uputama VUS-a u prethodnom postupku, te vjerujemo da će takva biti i odluka VUS-a o zakonitosti Odluke", napisali su.

Pročitajte više