Obustavljeno izdavanje dozvole za Sjeverni tok 2

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA agencija za mrežne djelatnosti privremeno je obustavila proces izdavanja dozvole za puštanje u promet plinovoda Sjeverni tok 2 tražeći da se tvrtka koja upravlja projektom organizira prema njemačkim zakonima.

"Savezna agencija za mrežne djelatnosti je nakon provjere spisa došla do zaključka da je dozvola za puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2 moguće samo ako forma tvrtke koja upravlja plinovodom bude odgovarala njemačkim zakonima", stoji u priopćenju državne agencije.

Tvrtka koja upravlja plinovodom mora biti odvojena od tvrtke koja dostavlja plin

Prema smjernicama Europske unije o distribuciji plina, tvrtka koja upravlja plinovodom mora u dovoljnoj mjeri biti odvojena od tvrtke koja dostavlja plin.

Nord stream 2 AG sa sjedištem u Švicarskoj je najavio osnivanje tvrtke kćerke u Njemačkoj koja bi bila zadužena za upravljanje dijelom plinovoda na području ove zemlje. Plinovod je zajednički projekt ruske energetske tvrtke Gazprom, koja posjeduje 50 posto vlasništva te konzorcija europskih energetskih kompanije među kojima su i Shell i OMV.

Kako je priopćeno, toliko dugo dok bude trajao proces prebacivanja ingerencija na tvrtku-kćer, Savezna agencija za mrežne djelatnosti obustavlja proces izdavanja dozvole za pogon plinovoda Sjeverni tok 2.

Dozvolu mora dati i Europska komisija

Nakon što bi njemačka agencija izdala dozvolu za uporabu, sličnu dozvolu mora izdati i Europska komisija, što bi moglo potrajati daljnja dva mjeseca.

Plinovod je od njemačkih vlasti u saveznoj pokrajini Mecklenburg - Zapadno Pomorje, gdje se 1230 kilometara dug plinovod spaja na njemačku mrežu, već dobio tehničku dozvolu.

Njemačko ministarstvo gospodarstva je pozdravilo odluku Savezne agencije za regulaciju mrežnih djelatnosti naglašavajući da se radi o regulatornim pitanjima koje se trebaju primijeniti i u slučaju plinovoda Sjeverni tok 2.

Posljednjih tjedana su se pojavile špekulacije oko smanjene dostave plina u Njemačku i Europu, a neki analitičari tvrde da se radi o pritisku Moskve da se što prije izda dozvola za rad plinovodu Sjeverni tok 2.

Zbog ovog projekta je došlo i do sukoba između SAD-a i EU. Američki predsjednik Donald Trump je prijetio sankcijama tvrtkama koje budu sudjelovale u radu na plinovodu te je otvoreno zagovarao da se EU pojačano okrene uvozu ukapljenog plina iz SAD-a.

Pročitajte više