Očekuje se blagi pad njemačkog gospodarstva u četvrtom kvartalu

Foto: EPA

NJEMAČKO gospodarstvo gotovo je sigurno pretrpjelo određenu štetu u posljednjem tromjesečju 2021. godine zbog obnovljenih ograničenja radi suzbijanja širenja koronavirusa, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.

"Njemački realni bruto domaći proizvod (BDP) vjerojatno je smanjen u određenoj mjeri u posljednjem tromjesečju 2021. godine", navodi Bundesbanka u mjesečnom izvješću za siječanj.

Ograničenja nametnuta radi suzbijanja covida-19 "djelomično su znatno opteretila gospodarsku aktivnost u sektoru usluga, posebno u prosincu". Opskrba i uska grla u nabavi materijala također su prigušili oporavak, dodaje se u izvješću.

Prema prvim procjenama, državni ured za statistiku Destatis očekuje da se gospodarska aktivnost u najvećem europskom gospodarstvu smanjila za 0.5 do jedan posto u četvrtom tromjesečju 2021. godine u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

Destatis planira prve službene podatke o rastu u posljednja tri mjeseca 2021. godine objaviti u petak. Prema preliminarnim podacima, u cijeloj 2021. njemačko gospodarstvo poraslo je za 2.7 posto, izračunali su u statističkom uredu.

U izvješću Bundesbanka nadalje stoji da se u središnjoj banci također namjeravaju u budućnosti više usredotočiti na klimu.

"Klimatske promjene i klimatska politika utječu na ukupni gospodarski razvoj i mogu utjecati na cjenovnu i financijsku stabilnost. To može otežati ostvarivanje zadaća središnje banke", navodi se u izvješću.

„Primjerice, fizički rizici kao što su povećanje prosječnih temperatura ili porast ekstremnih vremenskih događaja mogu oslabiti dugoročni makroekonomski potencijal rasta”, dodaje se u izvješću Bundesbanka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više