Očekuje se odluka o pritvoru za Jelavića, Prcu i Rupčića

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine priopćilo je u subotu kako je zatražilo određivanje pritvora za nekadašnje visoke hrvatske dužnosnike iz BiH Antu Jelavića, Miroslava Prcu i Miroslava Rupčića.

Zahtjev tužiteljstva upućen je Sudu BiH nakon preliminarnog ispitivanja Jelavića, Prce i Rupčića izvršenom odmah nakon što su uhićeni u petak a odluka o tome hoće li ili ne biti odobren pritvor očekuje se u roku od 24 sata, objavila je TV Federacije BiH (FTV).

Kako je pojasnilo tužiteljstvo, akcija uhićenja izvedena je po nalogu posebnog tužiteljskog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcija a na temelju sumnji da su Jelavić, Prce i Rupčić odgovorni za zloporabu položaja povezanu s poslovanjem Hercegovačke banke iz Mostara.

Državni tužitelj Marinko Jurčević novinarima je kazao kako je cijeli slučaj u rukama stranaca jer oni i vode odjel za borbu protiv organiziranog kriminala.

Iako detalji moguće optužnice nisu službeno objavljene, FTV je već u petak ustvrdila kako bi uhićena trojka mogla biti izravno odgovorna za zloporabu novca kojega je Republika Hrvatska izdvajala kao pomoć Hrvatima u BiH kroz skrb za razvojačene pripadnike HVO-a, invalide te obitelji poginulih.

Prema ovom izvoru, istraga o poslovanju Hercegovačke banke otkrila je kako je nenamjenski utrošeno više od 100 milijuna eura što ih je iz proračuna izdvojila Hrvatska.

Sarajevski mediji tvrde kako je u akciji federalne policije i SFOR-a trebao biti uhićen i bivši general HVO-a Ivan Medić koji je obnašao dužnost Prcina pomoćnika za financije u federalnom ministarstvu obrane.

Medić je, navodno, doznavši za policijsku akciju, pobjegao u Hrvatsku.

Akciju uhićenja oštro su osudili najviši hrvatski dužnosnici u BiH a članovi Predsjedništva HDZ BiH odlučili su zatražiti izvanredno zasjedanje državnog i federalnog parlamenta kako bi se utvrdila zakonitost postupanja policije i tužiteljstva.

Pročitajte više