Očekuje se povratak američkih turista u Europu

AMERIČKI turisti koji su nakon terorističkin napada 11. rujna prošle godine za 20 posto smanjili putovanja u Europu trebali bi se do 2004. vratiti na Stari kontinent, a Hrvatska se nada većem posjetu Amerikanaca, rekli su u srijedu sudionici turističke konferencije u New Yorku.

Članovi Europskog povjerenstva za putovanja razgovarali su u utorak i srijedu o oporavku američkog turizma prema Europi.

Prema podacima, koje je iznio urednik The Wall Street Journala Paul Steiger, putovanja Amerikanaca u Europu su se nakon 11. rujna smanjila za 20 posto dok je, nasuprot tomu, pad putovanja Europljana u SAD bio samo 2 posto.

Steiger i drugi sudionici konferencije rekli su kako očekuju da će se tijekom 2003. i 2004. američki turisti vratiti u Europu.

Oni su, međutim, izrazili zabrinutost mogućnošću rata u Iraku koji bi spriječio prekoatlantski turistički oporavak.

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić je na konferenciji kazao kako je turizam u krizi, ali da se nazire oporavak ako ne dođe do novih prijetnji. Podsjećajući na činjenicu da američki turist koji dođe u Europu posjeti prosječno 1,4 europske zemlje on je rekao kako Hrvatska sebi kao cilj postavlja da bude tih 0,4 posto.

Na konferenciji je sudjelovao i bivši američki predsjednik Bill Clinton koji je naglasio važnost turizma u globalnom okruženju.

Pročitajte više