Ocjene prvog TV-sučeljavanja Busha i Kerryja

ANKETE tvmreža koje su u četvrtak prenosile prvo od triju izravnih sučeljavanja dvojice američkih predsjedničkih kandidata imenovale su pobjednika: za tri četvrtine njih to je demokrat John Kerry, a slične ocjene donose i vodeći politički komentatori i dnevnici.

Iz anketa što su ih svjetske agencije provele među televizijskim voditeljima proizlazi da je u prvoj od triju debata prije izbora 2. studenoga uvjerljiviji bio izazivač aktualnog predsjednika republikanca Georga W. Busha.

Prema anketi koju je proveo televizijski kanal ABC-u u skupini od 531 osobe, u kojoj su ravnomjerno zastupljeni pristaše demokrata, republikanaca te neovisnih, njih 45 posto vjeruje da je Kerry izišao kao pobjednik.

Anketa tv-mreže CNN-Gallup pokazala je da 53 posto ispitanika drži pobjednikom Kerryja, a 37 posto Busha.

Televizijski kanal CBS u svojoj je anketi na uzorku od 200 birača došao do sličnih rezultata, prenosi njemačka agencija dpa.

George Stephanopoulos s ABC-a drži da je Kerryiju umnogome pomogao njegov stil, jer se "činio mirnim i uglavnom uvjerljivim u debati odgovarajući na iznenadne optužbe protukandidata više načinom nego li riječima".

Za komenatora kanala Fox News Billa Kristola Bush nije uspio uverljivo opravdati svoj rat protiv terorizma.

Tim Russert, vodeći politički komentator NBC-a drži da je debata pokrenula kampanju učinivši kvantni skok. Diljem zemlji, ljudi su odlučili "Sada je vrijeme da gledamo kampanju".

Agencija Associated press podsjeća da je većina tv-mreža koje su prenosile dvoboj prekršile jednu od brojnih zabranu pobrojanih u "Memorandum o razumijevanju", dokumentu kojim se na 32 stranice utvrđuju zabrane i uređuju naoko minorne pojedinosti kao visina podija i rasvjeta. Mreže su naime veći dio 90-minutne debate prenosile podijelivši ekran po pola kako bi istodobno prikazivala govornika i reakcije protukandidata. Tako je gledateljstvo moglo vidjeti Bushovo letimično žmirkanje i laganu dosadu dok Kerry govori, a "Kerry je očito bio svjestan da bi ga kamera mogla stalno pratiti", kazao je Jeff Greenfield iz CNN-a

Iako su pitanja čvrsto regulirana Memorandumom, Bush i Kerry pružili su slušateljstvu sadržajan govor, ocijenio je analitičar CNN-a David Gergen riječima da je to "bila jedna od najboljih debata koju smo imali prigode vidjeti u dugo, dugo vremena".

I vodeći američki dnevnici u prvim komentarima u petak ujutro istaknuli su da je "ošra" debata prednost dala demokratskom kandidatu a bez iznenađenja je Irak dominirao sučeljavanjem.

Agencija AFP citira Los Angeles Times koji drži da su replike bile "oštre, često i agresivne" i da su obojici kandidata "pale maske svake kolegijalnosti", što je "rijetko" u takvom tipu sučeljavanja.

Na pitanju Iraka "Kerry je počeo napadati Busha čim su njih dvojica stupila na podij", konstatira New York Times te ističe da se "Bush činio manje uvjerljiv u valu kritika koje mu je upućivao Kerry, koji je napose inzistirao da je rat u Iraku skretanje jer bi se borba protiv terorizma trebala voditi u Afganistanu".

Kerry nije prestajao inzistirati na Iraku, tvrdeći da je predsjednik ušao u rat na lažnim tvrdnjama", naglašava USA Today i ocjenjuje da je demokrat "Busha držao u defenzivi tijekom prvog dijela debate". Stoga je "Kerry izgledao opušten, a Bush radio grimase i stjeran uza zid morao se braniti".

"Nastup Kerryja bio je solidan (...) Bush se katkad činio u defenzivi i nespretan na podiju", konstatira Wall Street Journal. Za Kerryja list ističe da je pokušao "iskoristiti debatu kako bi popravio svoju glavnu slabost: nesposobnost da iznese koherentno stajalište o Iraku".



Pročitajte više