Od 1.1. 2019. PDV na svježe meso, ribu, voće i povrće bit će skoro duplo manji

Foto: Davor Javorović/Pixsell

VLADA je u sklopu smjernica porezne i fiskalne politike donijela odluku o smanjenju PDV-a na svježe meso, ribu, voće i  povrće s 25 posto na 13 posto. Ova izmjena na snagu stupa s 1.1. 2019. godine.

"Snižavanjem stope PDV-a na pojedine kategorije hrane umanjuje se njegov regresivni učinak na najosjetljivije skupine građana, a ujedno se povećava i raspoloživi dohodak kućanstava", smatraju u vladi.

"Od 1. siječnja 2019., s ciljem smanjenja regresivnog učinka PDV - a na najosjetljiviju skupinu građana, smanjuje se stopa PDV - a s 25% na 13% za svježe meso i ribu te voće i povrće, čime se otvara prostor za snižavanje cijena tih proizvoda, što bi trebalo pridonijeti povećanju raspoloživog dohotka stanovništva", poručuju iz vlade.


No ostaje pitanje hoće li smanjenje PDV-a na te proizvode biti pomoć kupcima, proizvođačima ili trgovcima.

Osim toga u Smjernicama se navodi i rasterećenje plaća, odnosno smanjenje ukupnog troška za poslodavca.

"U dijelu oporezivanja rada smanjuje se ukupan trošak rada za poslodavca i time otvara prostor za povećanje plaća zaposlenika. Izmjene u sustavu poreza na dohodak pozitivno će utjecati na konkurentnost visokokvalificiranih zaposlenika poput IT stručnjaka, liječnika, inženjera i drugih", navode iz vlade.

Prema onome što je do sada došlo u javnost, planira se ukidanje doprinosa za zapošljavanje, ali se istovremeno planira povećanje doprinosa za zdravstvo s 15 posto na 16,5 posto, pa su upitni efekti koje će ove promjene imati na plaće.

Osim promjene doprinosa spominjalo se i podizanje praga za oporezovanje plaća stopom od 36 posto, koji bi se podigao sa sadašnjih 17.500 kuna na više - 25 ili 30 tisuća kuna. 

 

Pročitajte više