KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Od 15 županija samo jedna nema nove slučajeve. Zagreb i Požega ih imaju 50 zajedno

Foto: Nikola Čutuk/ PIXSELL

JUČER je u Hrvatskoj zabilježen 81 novi slučaj zaraze koronavirusom te je broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 647. Više od polovine novooboljelih u slavonskim je županijama. Među njima su 84 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta.

Dvije su osobe preminule, obje iz Zagrebačke županije.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 2912 oboljenja novim koronavirusom. Dosad je preminulo stotinu i deset osoba, a 2155 se oporavilo.

Stanje po županijama
(na popisu su samo županije koje su objavile podatke)

  • Istarska - 1 novi
  • Zadarska - 1 novi
  • Primorsko-goranska - 1 novi
  • Osječko-baranjska - 12 novih
  • Požeško-slavonska - 25 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 2 nova
  • Splitsko-dalmatinska - 0 novih
  • Brodsko-posavska - 5 novih
  • Ličko-senjska - 3 novih
  • Zagrebačka - 5 novih
  • Šibensko-kninska - 2 nova
  • Dubrovačko-neretvanska - 2 nova
  • Grad Zagreb - 25 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 1 novih
  • Sisačko-moslavačka - 1 novi

TIJEK DOGAĐAJA MOGLI STE TIJEKOM JUTRA PRATITI NA INDEXU

14:00 Priopćenje Stožera: Imamo 96 novooboljelih i još dvije preminule osobe. Danas je najgori dan ikad > Opširnije

13:28 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti covid-19. Osoba je s područja Petrinje, poznat je izvor zaraze te su svi kontakti u obradi. "Molimo sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas", javili su iz županije.

13:19 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je jedna novozaražena osoba.

13:13 Stožer civilne zaštite Grada Otočca danas je zbog troje novozaraženih koronavirusom, posebno zbog trećeg slučaja s puno ostvarenih kontakata, donio restriktivne mjere i naložio Domu zdravlja da stavi u funkciju covid-19 ambulantu, a zabranjuju se organizirana velika okupljanja. > Opširnije

13:00  Šefica Zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite dr. Maja Grba Bujević, članica HDZ-a i kandidatkinja na predstojećim izborima, u razgovoru za Radio Mrežnicu komentirala je porast oboljelih od korone riječima kako su brojevi zadovoljavajući. > Opširnije

12:45 Ustavni sud odlučio: Zaraženima se ne smije uskratiti biračko pravo. > Opširnije

12:28 Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar otkrio je da je pozitivna jedna djelatnica doma za starije i nemoćne Sveta Ana. Svi su u domu testirani te nema drugih oboljelih osoba.  > Opširnije

12:03 25 je novozaraženih u Zagrebu, javio je HRT u podnevnom Dnevniku

12:01 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s područja Dubrovnika koja se zarazila u Zagrebu te mlađoj ženskoj osobi iz Smokvice koja se zarazila u Splitu, a od 25. lipnja se nalazi u samoizolaciji. Obje imaju blage simptome bolesti. Također, jedna osoba je izliječena. Obrađeni su svi nalazi, a od početka pandemije analizirana su ukupno 3883 uzorka. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalaze 72 osobe. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

11:33 "U protekla 24 sata na području naše županije još su dvije osobe pozitivne na covid-19. Riječ je o jednoj ženskoj osobi srednje životne dobi, koja je bila u samoizolaciji zbog bliskog obiteljskog kontakta s covid-19 pozitivnom osobom i koja trenutno boravi na područja Grada Vodica, a prebivalište joj je u Zagrebu. Druga oboljela osoba je iz Knina, riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja do sada nije bila pod mjerama samoizolacije, a epidemiološka obrada je u tijeku", javili su iz Šibensko-kninske županije.

Trenutno je 7 aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani. Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 81 osoba, od kojih su 64 kontakti s covid-19 pozitivnom osobom.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako niti kršenja te mjere.

Od jučer nije bilo novih uzorkovanja, ali je testirano 17 uzoraka. Broj oboljelih raste, zato molimo građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera, poručuju iz Šibensko-kninske županije.

11:14 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11:00 sati evidentirana je 171 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o pet osoba više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Napominjemo kako se podaci koje svakodnevno objavljujemo u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene od strane županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi razlika u brojevima.

10:54 U Ličko-senjskoj županiji 3 (tri) su novooboljele osobe od covida-19. Riječ je o osobama s područja grada Otočca. Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Ogulin te je dobrog općeg stanja, dok ostalih dvoje oboljelih nemaju simptome bolesti. Dvije osobe su kontakti oboljelih osoba iz Đakova te su pod aktivnim nadzorom već nekoliko dana. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Ukupno je oboljelo 25 osoba od covida-19 od čega su 3 osobe pozitivne,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 5 osoba uzimanjem uzoraka, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 550 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 18 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „covid-19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

10:52 Na području Osječko-baranjske županije nakon testiranja potvrđeno je 12 novopozitivnih na koronavirus, rekao je na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Goran Ivanović te osudio pojavu stigmatizacije oboljelih u malim sredinama. > Opširnije

10:20 "U posljednja 24 sata imamo 5 novozaraženih osoba, jedna vjerojatno ima prebivalište kod nas, ostale četiri osobe su kontakti prethodno pozitivnih osoba. Radi se o privatnom događaju u drugoj županiji. Za očekivati je još pozitivnih, epidemiološka situacija je još složenija", rekao je dr. Cvitković. > Opširnije

10:19 Prema izvješću NZJZ-a od 142 obrađena testa na području Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. 253 osobe nalaze se u samoizolaciji. 2 osobe hospitalizirane su u KBC-u Split, a jedna osoba nalazi se na respiratoru, priopćio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:13 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su dvije nove osobe pozitivne na koronavirus (1 osoba iz Borova, 1 osoba iz Vukovara). Jedna osoba je u bolnici. U protekla 24 sata testirana je 51 osoba. U samoizolaciji na području županije nalazi se 256 osoba.

9:40 Trenutno stanje u Požeško-slavonskoj županiji

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 45 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19). U samoizolaciji se trenutno nalazi 306 osoba. Nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, ukupno je testirana 1831 osoba. 

Posjeti i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinuti, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede, priopćili su.

Zbog trenutne situacije na području županije, ponovno će biti aktivirana covid-ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 8 do 20 sati, na adresi Matije Gupca 10.

9:13 Redovna sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije počela je danas u 9 sati, a nakon sjednice stožera predviđena je redovna press konferencija s početkom u 10 sati. Načelnik općine Sikirevci je sinoć objavio kako su pristigli nalazi prvoga testiranja 20-ero odraslih osoba i 12-ero djece iz Sikirevaca koji su bili kontakti zaražene nastavnice. Svi su negativni.

9:08 Na press konferenciji koja je jutros održana u Osijeku kazali su da imaju 12 novopozitivnih od čega je njih 6 u Đakovu.

9:04 U protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske, policijski službenici su utvrdili jedno kršenje mjere samoizolaciji.

9:02 Na području Zadarske županije jedna je novozaražena osoba. Riječ je o mlađem muškarcu koji se zarazio unutar granica Zadarske županije i utvrđuje mu se kretanje, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

8:59 U Istri je jedna osoba pozitivna na koronavirus, a riječ je o osobi iz samoizolacije, odnosno o obiteljskom kontaktu s već dokazano pozitivnom osobom koja je boravila u Bosni i Hercegovini, priopćeno je u petak iz Županijskog stožera Civilne zaštite. Riječ je o mlađoj osobi koja se dovodi u vezu sa slučajem koji je zabilježen 17. lipnja kada su dvije osobe po povratku iz BiH s područja Sanskog mosta bile pozitivne na koronavirus.

8:47 U Primorsko-goranskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze, a riječ je o kontaktu oboljelog iz Slavonskog Broda.

8:04 Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije najavio je konferenciju za medije u 9 sati.

7:52 Testiranja na koronavirus obavljena u četvrtak u požeškoj Općoj županijskoj bolnici potvrdila su 25 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji. Broj oboljelih u toj županiji naglo je počeo rasti nakon povratka dvije zaražene osobe iz Njemačke. Dvoje zaraženih povratnika virus je proširilo na svoju rodbinu i prijatelje. Kako lokalni mediji javljaju, tamo su čak 44 aktivna slučaja, no čeka se potvrda stožera.

Epidemiolog Ante Vitalija pronašao je brojne kontakte koje je napravio dvojac povratnika iz Njemačke pa je na testiranje uputio 87 osoba. Danas se očekuju službeni podaci.

Zbog nagle ekspanzije broja oboljelih otkazuju se pojedini javni programi, među njima i aktivnosti vezane uz školu plivanja na gradskim bazenima u Požegi, objavili su lokalni mediji.

7:28 Danas se očekuju pojedinosti odluke kojom je Hrvatska sa zelene liste sigurnih zemalja premještena na žutu, a bit će objavljene u petak nakon sjednice slovenske vlade.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više