Od danas se izdaju manje osobne iskaznice bez JMBG-a

OD DANAS će se hrvatskim državljanima izdavati nove osobne iskaznice koje će biti manje i neće kao dosadašnje sadržavati jedinstveni matični broj (JMBG). Dosadašnje vrijede do isteka roka na koji su izdane.

Građani će MUP-u za izdavanje nove iskaznice platiti 48,50 kuna, a u troškove treba uračunati i cijenu dviju fotografija veličine 3,5 puta 4,5 centimetra.

Na novu će iskaznicu trebati čekati dva do četiri tjedna zbog specifičnog načina izrade, a za to vrijeme vrijedit će posebna potvrda MUP-a. Za izdavanje iskaznice treba priložiti samo sadašnju osobnu iskaznicu, a domovnicu i rodni list samo oni koji je traže prvi put.

Novu osobnu iskaznicu će zbog specifičnog izgleda i načina na koji će se izrađivati biti teže krivotvoriti, a prilagođena je i europskim standardima. Sadržaj će biti na dva jezika, hrvatskom i engleskom, a za pripadnike nacionalnih manjina i na njihovom jeziku.

Kazne za neovlašteno korištenje JMBG-a

Najvažnija odredba Zakona o izmjenama i dopunama zakona o matičnom broju je što se on više ne smije upisivati u osobne isprave građana. Iznimke su osobne iskaznice, putovnice i iskaznice zdravstvenog osiguranja gdje će matični broj  morati biti zaštićen šifrom. Primjenom novog zakona JMBG se više neće upisivati u izvatke iz državnih matica, u obrasce evidencije posjedovanja oružja, na potvrde sklapanja braka.

 

Ako pravna osoba bude nevlašteno koristila matični broj bit će kažnjena novčanom kaznom od 10 do 50 tisuća kuna.

 

Primjenom novog zakona matične knjige od 1. siječnja 2003. preimenovane su u matice rođenih, a matične knjige postale su državne matice. Pravilnikom o matičnom broju riječ jedinstveni matični broj zamjenjuje se riječju matični broj.

MUP moli građane da ne žure po nove osobne iskaznice

Ministarstvo unutarnjih poslova poziva građane da ne žure u policijske uprave pribaviti nove osobne iskaznice, već da prvo provjere do kada im sadašnje vrijede.

Unatoč ranijim obavijestima da osobne iskaznice vrijede do roka na koji su izdane, Zagrepčani su danas pohrlili na šaltere Policijske uprave u Petrinjskoj ulici kako bi predali zahtjeve za nove.

Pročitajte više