Od danas skuplji prirodni plin, u Zagrebu za 4 posto

GRAĐANI u Hrvatskoj od danas će plaćati skuplji prirodni plin, pa će tako u Zagrebu plin poskupiti za 4 posto i kubični metar plina u glavnom će gradu građani Zagreba od danas plaćati 2,08 kuna, umjesto dosadašnjih dvije kune.

Nova cijena plina Gradske plinare za industrijsku i sličnu potrošnju u Zagrebu je 2,1361 kunu, umjesto dosadašnjih 2,0536 kuna po kubičnom metru.

Poskupljenje prirodnog plina rezultat je poskupljenja Inine cijene po kojoj lokalni distributeri od Ine kupuju plin.

Naime, Vijeće za regulaciju energetskih djelatnosti krajem ožujka odobrilo je Ini poskupljenje njene prodajne cijene prirodnog plina za 7 posto, na 1,07 kuna po prostornom metru.

Na osnovu tog poskupljenja svoju će cijenu povećati i lokalni distributeri prirodnog plina, a njih je oko 40-ak u Hrvatskoj. Oni pak ističu da su cijenu za krajnje potrošače (domaćinstva, ustanove i male gospodarske korisnike) povećali samo za Inino povećanje cijena, odnosno da nisu dizali svoje marže.

Kako objašnjavaju iz Ine, Inina prodajna cijena za sve je lokalne distributere ista, a u konačnoj cijeni plina za krajnje potrošače sudjeluje s oko 50 posto. Naime, uz nabavnu cijenu prirodnog plina, u cijenu plina za krajnje potrošače ulazi i cijena transporta plina te distributivna razlika, odnosno troškovi poslovanja i marža lokalnog distributera, kao i PDV.

Pročitajte više