Od danas svi općinski sudovi na internetu

MINISTARSTVO pravosuđa stavilo je na internet i posljednja tri općinska suda Pag, Donji Lapac i Ilok, čime je svih 109 općinskih sudova sada na internetu, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Objavljivanjem zemljišnoknjižnih podataka na internetu i za zadnji općinski sud u Hrvatskoj svi će digitalizirani podatci tijekom 2006. biti dostupni nositeljima zemljišnoknjižnih prava.

Time je Ministarstvo pravosuđa potvrdilo najavu danu početkom provedbe Projekta ažuriranja zemljišnjih knjiga u Republici Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.

Objava podataka na internetu čini sve podatke zemljišnih knjiga dostupnim građanima i pravnim osobama.

Kao prednosti stavljanja zemljišnoknjižnih podataka na internet u Ministarstvu ističu borbu protiv korupcije te što će se brzim i dostupnim podatcima poboljšati promet nekretnina, a građani će brže moći ostvarivati svoja prava.

Ministarstvo je također izvijestilo da je ukupan broj neriješenih zemljišnoknjjižnih predmeta, zaključno s 1. prosincem 2005., bio 225.470, a od ukupnog broja zemljišnoknjižnih uložaka prepisano je 51,71 posto, a verificirano 8,44 posto.

Uz smanjenje zaostataka, riješen je priljev od 40.786 predmeta koji je, u odnosu na studeni 2004., veći za 14,68 posto, stoji u priopćenju.

Rješavanje predmeta povećano je od studenoga 2004. do studenoga 2005. za 9,83 posto, a izdavanje izvadaka za skoro jedan posto, dodaje se.

Broj zaostataka u tom razdoblju smanjen je za 110.147 zemljišnoknjižnih predmeta, odnosno 32,82 posto.

Poduzimanjem mjera ažuriranja zemljišnih knjiga, ne samo da je znatno smanjen broj zaostataka u zemljišnoknjižnim odjelima općinskih sudova, već je povećan priljev zaprimljenih, riješenih predmeta i izvadaka što svjedoči o porastu broja transakcija, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Pročitajte više